oko, treptanje oka, žmirkanje, sreća
Shutterstock, ilustracija
oko, treptanje oka, žmirkanje, sreća

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Titranje očnog kapka se u medicini zove blefarospazam, a u narodu - igranje oka. Nauka kaže da se to sve češće dešava zbog sedenja za kompjuterom, stresa, nedostatka sna, ili nervnog poremećaja, dok narodno verovanje tvrdi da je uzrok tome neki znak. Samo ga treba ispravno protumačiti.

PROČITAJTE I:

Razni narodi imaju različita verovanja kad je igranje oka u pitanju, ali gotovo da nema naroda koji je propustio da protumači ofaj fenomen. Evo šta kažu zašto se to događa.

kina, mistika, drevni grad

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kina

U Kini smatraju da je igranje levog oka sreća, ali ako igra desno oko, onda je to loš znak. Međutim, ako ženskoj osobi igra donji kapak levog oka, to znači da je neko ogovara.

Indija, svadba

Profimedia

Foto: Profimedia

Indija

Indijci veruju da je loša sreća ako vam igra levo oko, a dobar znak ako igra desno. Dakle, potpuno obrnuto od Kineza.

Kaanapali, Havaji

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Havaji

Veruje se da titranje levog oka znači dolazak stranca u porodicu, a ako to oko igra bez prestanka, onda to znači raspad porodice.

Selo, priroda

Profimedia

Foto: Profimedia

Balkan

Narodi na ovim prostorima imaju različita verovanja kad je ova tema u pitanju. Postoje tumačenja da igranje desnog oka znači da će se ostvariti ono što ste pomislili u tom trenutku, dok je igranje levog oka loš predznak. U nekim krajevima se veruje da ako ženi zaigra levo oko, pononvo će videti svog dragog posle dugog puta. To je verovatno bio dobar znak za sve žene koje su strepele da li će im se muž vratiti iz rata.

Drugde se, pak, veruje da titranje gornjeg kapka desnog oka znači radost u porodici, a donjeg, sklapanje novog prijateljstva. Levo oko - gornji kapak, rođenje muškog deteta u kući, a donji, loše vesti.

PREPORUČUJEMO: