JEZIVA KLETVA STARA 7 VEKOVA! Kad kažete reč dabogda, ne obraćate se Bogu već ĐAVOLU!

Pazite šta izgovarate!

Vudu magija
Vudu magija, Foto: Profimedia

Tradicija kletvi kod Srba postoji od pamtiveka, a osnovni podsticaj za nastanak kletve je proklinjanje nekoga sa željom da mu se nešto neprijatno desi, pa predpostavljamo da je nastala u davna vremena kada se verovalo u magičnu moć reči, ali se zadržala do danas.

Reči "dabogda" su mnogo strašnije nego što se misli, jer to nije skraćenica od "dao ti Bog", već , već je to prizivanje Daboga ili Dažboga, nekada vrhovnog slovenskog božanstva, koje je nakon pojave hrišćanstva degradirano u đavola.

Kletva cara Lazara spada među najstarije srpske kletve i traje već sedam vekova:

"Ko je Srbin i srpskoga roda
i od srpske krvi i kolena,
a ne doš’o na boj na Kosovo
ne imao od roda poroda,
ni muškoga ni devojačkoga!
Od ruke mu ništa ne rodilo
rujno vino, ni pšenica bela,
Rđom kapo dok mu je kolena!"

Mnogi veruju da još uvek nismo “sknuli” prokletstvo koje nam je bačeno pre skoro sedam vekova, mada se veruje da dejstvo kletve može da potraje do sedmog kolena, kada prestaje.

Narod veruje da je kumova kletva posebno teška, jer on predstavlja moćnog posrednika između živih i mrtvih. Najgore kletve su one koje "baci" roditelj, a u narodu se kao posebno opasne računaju devojačke kletve. Najstrašnija kletva naših predaka je bila zaklinjanje majčinim mlekom, o koju se nije smelo oglušiti.

- Bacanjem kletve se prizivaju zli duhovi koji svojim delovanjem uništavaju život čoveka. Da bi imala efekta, kletva mora da se izrekne sa velikim emotivnim nabojem, odnosno mržnjom i željom da se neka osoba uništi.

Crna magija, vradžbine, urok, prokletstvo, gatare
Foto: Shutterstock, ilustracija

- Dejstvo prokletstva može da traje celog života, a u nekim slučajevima prenosi se i na potomstvo Može poremetiti nečiji život, a da pritom osoba nema pojma da je pod uticajem zle sile. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, shvatio sam da su najjače kletve bačene zbog ljubavi koja je ekstremno snažna emocija, zato treba biti oprezan naročito prilikom prekida veza - kaže Predrag Petković, astrolog i ezoteričar.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi