ISPUNIĆE VAM ŽELJU AKO JE PREBACITE SA OBRAZA NA PRST Evo za šta se sve veruje da donosi sreću! Probajte, ne može da škodi!

Zašto da ne!

Konac, crveno, ljubav, magija
Foto: Shutterstock, ilustracija

Ukoliko imate potkovicu ili se oduševite kada vidite bubamaru, onda verovatno nećete imati ništa protiv da saznate za šta sve ljudi širom sveta veruju da donosi sreću i šta ih štiti od nesreće. Ko zna, možda i vi nabavite cvrčka, krokodilski zub ili koji "čarobni" žir.

 


Deflini

Veruje se da delfini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kad su ih ugledali nakon što su dugo bili na otvorenom moru.

Svinja

Pomalo neobična životinja kao simbol sreće je svinja. Nemci imaju čak i uzrečicu "imati svinju" koja znači da je sreća blizu. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje i iskrenost.

ISKORISTITE SAVET, PRIVUCITE NOVAC Pratite ovih 8 koraka i novac će brzo stići u vaš dom!

Svinja, godina svinje, kineski horoskop, prase
Foto: Shutterstock

Kornjača

Kornjače se smatraju simbolom sreće, a takođe su jedna od četiri svete životinje (zajedno sa zmajem, jednorogom i feniksom). Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovečnost i smatra se da predstavljaju vezu između smrtnog sveta i nebesa.

Slonovi

Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Bog Ganeša u indijskoj mitologiji nositelj je sreće, a figurice slonova kraj vrata ili na policama donose sreću i dug život. Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

BOLJE DA VAM NE ZUJI U LEVOM UHU Po narodnom verovanju evo šta znači kad vam treperi usna, zuji u uhu, igra vam oko ili obrva!

Zečja šapica

Kada su u pitanju delovi životinja koji donose sreću, jedan od najpopularnijih je zečja šapa. Veruje se da, osim što donosi sreću, zadnja zečja noga pomaže začeću. To je verovanje koje je nastalo zahvaljujući tome što su seksualno aktivni većinu godine, a mladi se rađaju već nakon 30 dana u leglima od četiri do 12 zečića.

Zubi aligatora

Prema afričkom verovanju, donose sreću kockarima.

 

Cvrčak na ognjištu

Već je hiljadama godina znak sreće. U Kini i još nekim azijskim zemljama cvrčak je služio kao vrsta alarma. U slučaju provale prestao bi da proizvodi svoj karakterističan zvuk. Smatra se lošom srećom ubiti cvrčka. Indijanci su verovali da nosi sreću, a imitiranje cvrčanja smatralo se uvredljivim.

Bubamara

Smatra se nositeljem sreće i blagostanja. Veruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema. Bubamara takođe daruje strpljenje, a ako sleti na vas dok ste bolesni, znak je skorog ozdravljenja. Bubamara koja vam sleti na ruku, a zatim odleti znači da će sledeće nedelje biti lepo vreme.

"AKO ŽELIŠ DA BRAK BUDE USPEŠAN, MORAŠ DA SE UDAŠ BAŠ OVE SREDE U SEPTEMBRU!" Najučestalija narodna verovanja vezana za venčanje!

Bubamara
Foto: Shutterstock

Vilin konjic

Donosi promenu, a označava snagu, hrabrost i mir.

Skarabej

Predstavlja zaštitu od zla, ponovnog rođenja i preobražaja. Ova bubica je poznata i kao balegar, a u Egiptu važi za svetu bubu. Možda to sve ima veze i sa tim što se orijentiše na osnovu položaja zvezda?

Žirevi

Prema skandinavskoj mitologiji, štite od munja jer su plod hrasta – drveta posvećenog Toru, bogu groma i munje.

Duge

Smatraju se srećnim jer se na jednom kraju uvek nalazi ćup s blagom.

Jaje

Veoma moćan simbol plodnosti i ponovnog rođenja. Takođe služi za gledanje u budućnost, za prizivanje sunčanog vremena i kao zaštita od različitih zala.

Hvatač snova

Deo je indijanske kulture i u legendama je prvu od pauka na poklon dobila starica Nokomis u znak zahvalnosti što nije dozvolila svom unuku da ga ubije. Oni štite svog vlasnika od noćnih mora.

NIKAKO JE NE UBIJAJTE AKO VAM UĐE U KUĆU Ukoliko vidite smrdibubu u vašem domu, očekuje vas ogromno iznenađenje!

Potkovica

Veoma poznat simbol sreće koji zbog svoje povezanosti s konjima predstavlja snagu i pouzdanost. Kad su joj krajevi prema gore, potkovica je vezana uz mesec i prikuplja sreću, a ako su joj umjereni prema dole, onda predstavlja majčinu utrobu i obasipa vlasnika srećom. Grci su u potkovici videli polumesec koji je predstavljao plodnost. Potkovica koja je obešena iznad vrata čuva dom i zemlju. Prema jednoj legendi, Sveti Dunstan je u desetom veku ulovio đavola u potkovicu i otada nečastivi nikad više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.


Kovanice

Među popularnim su nositeljima sreće. Ako nađemo novčić, ceo dan ćemo imati sreće, ali samo ako ga uzmemo. U suprotnom će nas ceo dan pratiti nesreća. Najsrećniji novčići oni su koji su savijeni ili imaju rupu, pogotovo ako ih dobijemo kao sitno u kupovini. Sreća koju takvi posebni novčići nose još je pojačana ako ih držimo u levom džepu ili na ogrlici oko vrata. Novčići u tegli koju držimo u kuhinji takođe nose sreću. Ako sačuvamo novčić koji prvi dobijemo u danu i stavimo ga u prazan džep, privući će još novca. Ako dobijemo sitno u ponedeljak, imaćemo sreću cele nedelje, a kovanice koje na sebi imaju datum vlasnikovog rođendana nose im posebnu sreću. Kovanice koje su izrađene na prestupnu godinu takođe nose sreću.

NE OSTAVLJAJTE SEČENE NOKTE NA PODU Definitivno 7 najbizarnijih sujeverja kod Srba, a ovo su njihova značenja!

Detelina, sreća, žene, proleće, biljka
Foto: Shutterstock, ilustracija

Merdevine

Čak su ih i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće, pa su ih stavljali i u svoje grobove da bi pomogli duši da se uspne u nebesa. Međutim, merdevine podjednako lako mogu značiti i nesreću kad su naslonjene na zid jer predstavljaju porodični trougao. Ko god prođe ispod njih predstavlja nekoga ko remeti sklad porodice. Ali, kao i s mnogim drugim simbolima nesreće, negativan učinak prolaska ispod medevina može se poništiti tako da se prekrste prsti na rukama i tri puta pljune između prečki.

Detelina s četiri lista

Ovo je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću verovatno ima koren u povezivanju deteline sa Svetim Patrikom, zaštitnikom Irske. Takođe postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponela detelinu za sreću. Srećni brojevi Broj sedam srećan je u mnogim kulturama. U zapadnom svetu predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina – mudrost, razumevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i mir. Veruje se i da sedmi sin sedmog sina ima isceliteljske moći, dok sedma kći sedme kćeri razume pravo značenje snova.

STROGO VODITE RAČUNA DA NE PROĐETE ISPOD NJIH Priča koja stoji iza ovog sujeverja je zastrašujuća!

Pileći jadac

Sreću ima onaj kome pri trganju te kosti ostane veći deo u ruci. Sretniku će se ispuniti želja koju je zamislio dok je povlačio kost prema sebi.

Trepavica koja je otpala

Može ispuniti želju ako je s obraza premestite na prst, nešto zaželite i onda je oduvate.

Zvezda padalica

Spada u prirodne fenomenie koji ispunjavaju želje. Ko god je vidi sme nešto da poželi, ali ne sme nikome da otkrije šta jer se to inače neće ispuniti.

Dimničari

Znak su sreće i bogatstva. Postoji legenda koja kaže da je engleski kralj Džordž jednog dana jahao u povorci kad je iznenada na put istrčao pas koji mu je napao konja. Konj se propeo i gotovo zbacio kralja, srećom jedna osoba odevena u prljavu i istrošenu odeću uhvatila je uzde i smirila životinju. Bio je to dimničar.

Otkrivena misterija vezana za zastrašujući petak 13.!

AUTOR: Telegraph.co.uk/M.M. DATUM I VREME: 13.09.2019. 09:30 Strah od petka 13. je tolikih razmera da je on čak dobio i svoje ime, paraskavedekatriafobija je naziv za osećaj nelagodonosti povezan sa ovim danom Foto: Shutterstock Mnogi veruju da broj 13 donosi nesreću još od biblijskih vremena.

 

BONUS VIDEO:

Saznajte za 2 minuta da li ćete se ikad udati!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi