Potkovica
Profimedia
Potkovica

Profimedia

Foto: Profimedia

Ukoliko imate potkovicu ili se oduševite kada vidite bubamaru, onda verovatno nećete imati ništa protiv da saznate za šta sve ljudi širom sveta veruju da donosi sreću i šta ih štiti od nesreće.

PROČITAJTE JOŠ:

Deflini

Veruje se da delfini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kad su ih ugledali nakon što su dugo bili na otvorenom moru.

Kornjača

Kornjače se smatraju simbolom sreće, a takođe su jedna od četiri svete životinje (zajedno sa zmajem, jednorogom i feniksom). Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovečnost i smatra se da predstavljaju vezu između smrtnog sveta i nebesa.

PREPORUČUJEMO I OVO:

Slonovi

Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Bog Ganeša u indijskoj mitologiji nositelj je sreće, a figurice slonova kraj vrata ili na policama donose sreću i dug život. Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

Zečja šapica

Kada su u pitanju delovi životinja koji donose sreću, jedan od najpopularnijih je zečja šapa. Veruje se da, osim što donosi sreću, zadnja zečja noga pomaže začeću. To je verovanje koje je nastalo zahvaljujući tome što su seksualno aktivni većinu godine, a mladi se rađaju već nakon 30 dana u leglima od četiri do 12 zečića.

Zec Zeka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Detelina sa četiri lista

Ovo je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću verovatno ima koren u povezivanju deteline sa Svetim Patrikom, zaštitnikom Irske. Takođe postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponela detelinu za sreću. Srećni brojevi Broj sedam srećan je u mnogim kulturama. U zapadnom svetu predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina – mudrost, razumevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i mir. Veruje se i da sedmi sin sedmog sina ima isceliteljske moći, dok sedma kći sedme kćeri razume pravo značenje snova.