OTKRIVENE VRADŽBINE STARE 400 GODINA! Evo kako da napravite ljubavni napitak, ali i da zaista prizovete duha!

Zbirka spisa iz 17. veka, koja je vekovima skupljala prašinu u arhivi Univerzitetske biblioteke u Lajpcigu, otkriva koliko su magični obredi nekada bili omiljeni.

Crna magija, vradžbine, urok, prokletstvo, gatare
Foto: Shutterstock, ilustracija

Sto četrdeset rukopisa, koje su slučajno otkrila dvojica naučnika, obiluje vradžbinama, stihovima za prizivanje duhova, receptima za spravljanje ljubavnih napitka i još mnogo toga.

Oni koju su hteli da prizivaju duhove morali su to da rade u tajnosti. Morali su da znaju da čitaju, da budu imućni i da imaju vremena. Jer od astrološkog određenja pravog trenutka do oslobađanja duha često bi protekli meseci. Ono što danas zvuči mistično, u 18. veku je bila svakodnevica: ljudi su izvodili obrede da bi oterali nevreme, umnožili bogatstvo ili čak naučili da lete. Dragocene bajalice su zapisivali, uprkos tome što se to strogo kažnjavalo.

 

Reč je o prepisima, prevodima i objedinjavanju izvora, od kojih su neki stari čak 1.600 godina - kaže Danijel Belingrat, profesor bibliologije na Univerzitetu Fridrih Aleksander (FAU) u Erlangenu. Tu su uputstva za proricanje budućnosti, astrološko-alhemijske veštine izrade amajlija, prizivanje anđela ili demona (već prema potrebi), kao i praktični saveti za izradu savršenih rašlji, čarobnih ogledala ili najudobnijih čizama od sedam milja.

Na oko 10.000 strana objedinjene su čarolije drevnog Istoka, Egipta, antičke Grčke, Rima, jevrejsko-hrišćanske i muslimanske tradicije.

Crna magija, vradžbine
Foto: Shutterstock

Zbirka je jedinstvena i od neprocenljive vrednosti, kaže Belingrat. Još u vreme kada su vradžbine nastale trgovina zabranjenim knjiga bila je veoma unosna:

- Sto četrdeset rukopisa imali su vrednost dve-tri građanske kuće u centru Lajpciga - objašnjava stručnjak.

Teolog Bernd-Kristijan Oto sa Univerziteta u Erfurt, koji je, zajedno s Belingratom, analizirao i objediinio spise u zbirci, ističe da je magija postojala u svim vremenima u svim društvenim slojevima” i da nije praktikovana samo među pripadnicima običnog naroda, već i među učenim ljudima, na dvorovima, univerzitetima, među sveštenicima i lekarima, čak i vreme progona veštica i mnogo kasnije.

- Asortiman tema je ogroman - kaže Oto i ukazuje na to da su autori vradžbinama uglavnom želeli da se obogate ili da zaštite sebe. Ljubav, sreća, uspeh i novac bili su cilj, dok je vrlo malo bilo onih koji su želeli da naude drugima.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi