Kleopatra, maska
Shutterstock, ilustracija
Kleopatra, maska

Shutterstock, ilustracija

Kleopatra, Foto: Shutterstock, ilustracija

Drevna egipatska civilizacija nastala je u dolini reke Nil pre više od 5.000 godina i bila jedna od najnaprednijih u to doba. Bila je to zemlja robova i magije. U mnogim drevnim spisima postoje dokazi da su se Semiti, Grci, Rimljani i drugi narodi starog sveta plašili moćne egipatkse magije koja je, kako se verovalo, čak i oživljavala mrtve. Čuvena zavodnica Klepoatra nipošto se nije mogla nazvati lepom, ali uspela je da zavede najveće vojskovođe tog vremena – Cezara i Marka Antonija, a svoje ciljeve ostvarivala je zahvaljujući magiji.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Formule za sreću i uspeh

Mnogi od Kleopatrinih rituala zapisani su u čuvenoj ”Knjizi mrtvih”, ali pronađeno je i na stotine papirusa sa originalnim receptima egipatske magije – za snagu, bogatstvo, ostvarenje snova, lečenje… Ovi spisi sadrže i uputstva o tome kako se posavetovati sa božanstvom, ali i kako pomoću magije ukrotiti čoveka preke naravi.

Tu su i saveti za pravljenje magičnog prstena koji donosi uspeh u svakom poduhvatu, detaljno su opisani postupci za izazivanje svađe između supružnika, ali i magiče formule za zavođenje. Neke od njih sigurno je praktikovala tadašnja vladarka Kleopatra.

Kako je Cezara bacila na kolena

Kada je Cezar stigao u Aleksandriju, zahtevao je da vidi vladare Egipta, Ptolomeja i Kleopatru. Pre zvanične ceremonije upoznavanja, ona je podmitila vojnike da je umotanu u tepih prokrijumčare u Cezarove odaje. Prizor Kleopatre koja izlazi iz tepiha, ostavio je bez daha moćnog rimskog imperatora.

Inače, postoje zapisi u kojima se Kleopatra opisuje kao ružnjikava žena, sa velikim nosom, pa se pretpostavlja da je Cezara osvojila magijom. Postavši njegova ljubavnica, osigurala je sebi povratak na presto Egipta i uklonila sve prepreke koje su joj stajale na putu. Cezar je na Kleopatrin zahtev napao njenog brata Ptolomeja, savladao njegovu vojsku u bici kod Nila i postavio svoju ljubavnicu za kraljicu celog Egipta.

Očarani Marko Antonije

Ne samo da nije odoleo njenim čarima već se s Kleopatrom vratio u Egipat, zaboravivši na svoju suprugu Fulviju u Rimu. Navodno, vladarka Egipta poptpuno ga je omađijala, a mnogi ljubavni recepti koje je koristila sačuvani su na drevnim papirusima.

Kleopatra, maska

Shutterstock, ilustracija

Kleopatra, Foto: Shutterstock, ilustracija

Magija požude

Za ovaj ritual potrebni su:

* crvena sveća
* sedam vlasi kose
* komad gaze (7,5 x 7,5 cm)
* parče papira (7,5 x 7,5 cm)
* šafran (prah)
* činija s vodom (četiri kašike)
* čačkalica
* crveni vosak (za pečat)

Zapaliti sveću pa posuti šafranov prah po vodi sve dok površina ne postane žuta. Umočiti čačkalicu, pa na parčetu papira njome ispisivati svoje i ime ljubanvika. Staviti vlasi na papir i presaviti ga dva puta tako da se dobije kvadrat veličine 3,75 cm, umotati ga u gazu i zapečatiti voskom.

PREPORUČUUJEMO I:

 

Dok se to radi, zamišlja se strastveni zagrljaj sa osobom koja je predmet žudnje. Potrebno je da onaj koji izvodi ritual bude preplavljen snažnom strašću koja će se ”utisnuti” u amajilju i raditi za njega. Po završetku posla, neophodno je zahvaliti se boginji Izidi, a talisman držati u spavaćoj sobi ili ga nositi stalno sa sobom. Važno je da se sa njim bude u blizini voljene osobe i nakon što ona pokaže interesovanje zahvaliti se talismanu i baciti ga u reku.

Izidina čarolija

Napraviti kupku, staviti nekoliko kapi eteričnog ulja i zapaliti belu sveću. Dok se opuštate, zamišljajte kako vam je ljubanvi život savršen. Ako ste u potrazi za srodnom dušom, zamislite da ste je pronašli i da sa njom razmenjujete nežnosti. Ukoliko ste u vezi, zamišljajte strastvene trenutke sa partnerom.

Kada izađete iz kade, napunite vodom srebrnu činijicu (može i posuda od inoksa), odnesite je do prozora tako da se na njenoj površini reflekute mesec, pa izgovorite magičnu rečenicu: ”Moćna Izido, donesi mi ljubav”. Ako ste u vezi recite: ”Moćna Izido, rasplamsaj mi ljubav.”

Čarobni tamjan