OVO JE NAJJAČA MAGIJA NA SVETU! Duhovi robova vekovima opsedaju Amazoniju, urbane legende govore i o ljudskim žrtvama!

Verovanje u postojanje magije danas ulazi u sferu tradicije i folklora, ali su bizarni obredi i prakse uvek bili popularni.

Vračara, gatanje
Foto: Shutterstock

Drevna verovanja o magijskoj moći vekovima su ostajala pod velom tajne, ali kada se pojavila Santa Muerte (Sveta Smrt) revitalizovala je brojne sestrinske tradicije, a jedna od njih je Makumba.

 

Makumba je najviše praktikovana u starom post-konkvistadorskom Brazilu, kao i Argentini, Paragvaju i Urugvaju, kao svojevrsna subkultura naspram snažnog hrišćanskog uticaja i pod svojim okriljem sadrži druge tradicije poput Kandomble, Điro i Mesa Blanka. Iako se danas razmatra kao praznovjerje, raste joj popularnost. Središte svetkovine je Boto, slatkovodni sisar koji se pretvara u mladu devojku. Vračevi tako mole Botoa da praktikantu baci prokletstvo ili urok, kletvu – povrede, bol, bankrot, bolesti, smrt…

Iako se praktikuje unutar religija, nazivaju ga crnom magijom i crkveni oci žestoko prozivaju vernike. Krv je sveti sakrament, ali isto tako i najveća stigma religije. Mnogi stoga primenjuju Điro, odnosno upotrebu palminog ulja umesto krvi i žrtve, a urbane legende govore i o ljudskim žrtvama i seksu s maloletnicima. Obred uključuje pomenutog sisara, ali i duhove robova preminulih u traumi, zarobljenih između svetova.

Crna magija, vradžbine
Foto: Shutterstock

Med služi kao medijum duha južnoameričkih Indijanaca dok voda donosi informaciju iz polja informacija koje nas okružuje.

Najviše biće religije je “Majka Priroda”, kao svojevrsna veza sa duhom Ajahuasce – stručnjaci smatraju kako je ovo zapravo odgovor na psihodeličnu sferu Južne Amerike, od strane robova koji zbog hrišćanstva nisu želeli da konzumiraju “demonske duhove” psihoaktivnih biljaka. Zato ima i veze sa afričkim verovanjima, iako je reč o prilično mračnoj tradiciji. Ali dok se podrobnije ne istraži, nećemo spoznati njene stvarne osnove ni sastav.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi