ljubav, magija, vradžbine
shutterstock
ljubav, magija, vradžbine

shutterstock

Foto: shutterstock

Da bi zavele muškarca ili ostale sa momkom koji im se dopada, devojke su spremne na razne ludosti, a ponekad čak i na vradžbine.

Često to budu običaji koji nemaju nikakvog uticaja na drugu osobu, ali veliki broj ljudi veruje u crnu magiju, kojoj nesigurne devojke pribegavaju, najčešće kada žele da se udaju.

Ovo su neki od bizarnih slučajeva kojima se devojke služe ne bi li imale srećnu vezu ili brak i da bi muškarac ostao sa njima:

– Stave im kap menstruacije u kafu, nakon čega muškarac, navodno, poludi za njima.

– Kada je pun Mesec, pogledaju kroz prsten u pravcu meseca i stave prsten na ruku. Dokle god ga ne skinu, muskarac ih neće ostaviti.

– Uzmu mu pramen kose (snop dlaka) i čuvaju ispod svog jastuka kako bi on ostao uz njih.

– Pramen kose provlače kroz iglu, a onda zašivaju za neki deo odeće kako bi vezale muškarca za sebe.

ljubav, magija, vradžbine

shutterstock

Foto: shutterstock

U Negotinskoj krajini, na primer, bockajući iglom jastuk, devojka govori: "Ne bodem jastuk, bodem svog suđenika: u oči, pod oči; u čelo, pod čelo; u srce, pod srce… da ne može da spava, dok mene, Jele, ne dođe da se razgovaramo, da se verimo".

U Bačkoj se veruje da kada devojka svom momku krišom u džep stavi slepog miša, ići će za njom kao slep.

Žene često "hvataju muškarca na bebu" tako što kažu da nema šanse da ostanu trudne, da bi se muškarac opustio. Posle nekoliko meseci odlaze na pregled na kom se ispostavlja da su u drugom stanju, nakon čega se muškarac oženi njom.

magija, knjiga, moć

shutterstock

Foto: shutterstock

Izvode se ovi rituali kako bi zaveli voljenu osobu:

– Cvet maslačka se ubere i ispresuje, a potom, pažljivo stavi između dva komada papira i uvije u maramicute stalno nosi sa sobom. Ova amajlija se nosi u levom džepu i uz njenu pomoć, veruje se, moguće je osvojiti devojku ili momka koji vam se dopada.

Ako se sve završi kako treba, amajlija se čuva do sklapanja braka, a onda se pažljivo zakopa ispod kućnog praga ili u baštu.

– Da bi zavele muškarca žene započinju ritual sedam nedelja neposredno pred pun mesec, a započnu ga u petak, što čine svakog sledećeg petka, sedam puta za redom. Na ružičastoj sveći nacrtaju šest krugova. Zapale je i izgovore ime osobe za koju je namenjen ovaj obred, uz sledeće reči:

"Gana, uvek budi sa mnom, molim te, daj mi pravu ljubav. Gana, daj mu snage, da svoj osećaj ostvari u reči, kao da pesmu peva."

– Ako starija devojka ili momak požele da sebi nađu par, potrebno je da se u ponoć, uoči Đurđevdana ( ili nekog drugog "jakog sveca") okupaju i odu svečano obučeni u crkvu i tamo poklone stvar koju su tek kupili.

magija, devojka, lišće

shutterstock

Foto: shutterstock