devojka, zima, moda, džemper
shutterstock
devojka, zima, moda, džemper

shutterstock

Foto: shutterstock

Zimska kratkodnevica je poseban dan: to je najkraći i najtamniji dan u godini. Ali, nakon što ovaj dan prođe, Sunce će biti prisutno na nebu sve duže, dan za danom – donoseći nam više energije i vitalnosti.

Mnogi od nas već nedeljama osećaju dolazak zimske kratkodnevice. Budući da svakog dana dobijamo sve manje i manje sunčeve svetlosti, postajemo umorniji, te nismo toliko voljni preduzimati bilo kakve akcije. Potreba za odmorom je sve veća – kao i potreba za okretanjem prema našem unutrašnjem svetu. Zbog toga su nadolazeći dani vrlo dobri za meditaciju.

zima, kola, vožnja

shutterstock

Foto: shutterstock

Naši preci već godinama obeležavaju ovaj dan, podsećajući se na cikluse i godišnja doba koja simbolizuju konstantnu izmenu životne energije, čije smo svi mi deo. To možemo videti u mnogim duhovnim tradicijama.

Važnost ovog dana leži u samome Suncu. Sunce predstavlja našu dušu, ali i naš ego. Sunce nam takođe omogućava život na Zemlji. Kako se količina sunčeve energije smanjuje, dobijamo manje energije iz spoljnog sveta.

devojka, zima, moda, džemper

shutterstock

Foto: shutterstock

To je vreme kada treba da se okrenemo prema unutra, prema meditaciji i povežemo se sa unutrašnjim izvorom energije, koji je u stvarnosti puno snažniji od samog Sunca. To je tajna zimske kratkodnevice.

Ali, mnogi danas ne pridaju važnost ovom danu. Umesto korišćenja ove energije za duhovnu praksu, ljudi često osećaju umor i potrebu za dužim snom. Mnogi postaju nervozni jer ne primaju dovoljno energija od svemira, a nemaju na koji drugi način popuniti taj nedostatak.

devojka, zima, moda, džemper

shutterstock

Foto: shutterstock

Rituali za zimsku kratkodnevicu

U astrologiji, Sunce predstavlja vitalnost muškarca, njegove specifičnosti i duhovne komponente. Period kratkodnevice je obnova energije.

Dan zimske kratkodnevice takođe treba koristiti za planiranje novih ideja koja treba realizovati u narednih godinu dana.

Ovog dana povoljno je ukrasiti jelku sa žutim, zlatnim, crvenim i narandžastim elementima, jer ove boje donose bogatstvo i prosperitet u našu kuću.

Tokom ovog dana dobro je na papiru napisati sve ispunjene želje, ciljeve, negativna iskustva i neuspehe koje smo doživeli u godini koja je za nama. Papir se simbolično spaljuje kako bi se oslobodili od svih starih iskustava i napravili mesto za nova.

Svoje želje za narednu godinu treba staviti ispisane na papir pod novogodišnju jelku i tog dana usmeriti duhovne molbe za ispunjenje. Energija zimske kratkodnevice definitivno će nam pomoći da ispunimo svoj plan.

vino, kuvano vino, zima, devojka

shutterstock

Foto: shutterstock

Čarobna noć

Prema drevnoj legendi, sve želje i misli u noći zimske kratkodnevice biće ispunjene!

Od davnina kratkodnevica je simbolizirala početak sledeće faze u ljudskom životu. Prema verovanju zimska kratkodnevica je dan kada se Sunce ponovo rađa. Ovaj dan je idealan za razne obrede i rituale, jer on obeležava rođenje novog života. Isto tako, dobri rezultati mogu se ostvariti u isceliteljskim ritualima, obredima za sticanje mudrosti, snage i privlačenje prosperiteta.

Takođe, svako proricanje tokom zimske kratkodnevice daće najtačnije rezultate. Meditacija, samorazvoj, sticanje duhovnog procvata i mnogi drugi postupci koji se provode u ovom danu, imaju blagotvoran uticaj na ljudski život.

Zimska kratkodnevica, a posebno njegova noć je dakle idealno vreme za analizu, meditaciju, nove planove i želje, odnosno promenu koja je u stanju doneti poboljšanje svakoj osobi. Iskoristite ga.

kuća, kamin, grejanje, zima

shutterstock

Foto: shutterstock