Crna magija, vradžbine
Shutterstock
Crna magija, vradžbine

Shutterstock

Crna magija, vradžbine, Foto: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ:

A kad završi ovaj drevni magijski obred, ona je uverena da mladić koga je omađijala neće moći da odoli njenim čarima.

Ovaj, kao i drugi magijski postupci u ljubavnim činima, mnogima izgleda krajnje čudno, besmisleno i apsurdno. Savremenom čoveku sve te reči i postupci izgledaju kao skup nekih potpuno proizvoljnih gluposti.

Ali, nije tako.

Ljubavna magija nije skup proizvoljnih, bizarnih postupaka, nego logično uređen niz simboličkih radnji gde ništa nije slučajno: ni vreme, ni mesto izvođenja, kao ni postupci ni sredstva.

Najbrojniji su u ljubavnim činima, ipak, postupci čiji je cilj da magijski neposredno privuku momka, da ga opčine, zaslepe, izlude...

Da bi se privoleo na ženidbu, koriste se raznovrsna, katkad poetična i nežna sredstva.

Devojke, na primer, uoči Đurđevdana naberu travu oman i govore: "Omane, brate rođeni! Pomami (toga i toga) za mnom".

U Bačkoj se veruje da kada devojka svom momku krišom u džep stavi slepog miša, kako bi on išao za njom kao slep, piše "Politikin Zabavnik"

Postupci koji simbolišu željenu promenu jesu: pečenje, probadanje, a magijska sredstva su biljke koje imaju omamljujući miris ili ukus (pelin, bosiljak...). Simboli plodnosti su: jaje, jabuka, višnja...

Seks, par, veza, ljubav

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Ljubavne čini izvode se u prelomnom trenutku vremenskog godišnjeg ciklusa: Đurđevdan (oživljavanje plodotvornih sila), Uskrs (simbol plodnosti), Božić (započinje godina).

Često se izvode magijski postupci kad je mlad mesec, mesta su: prag, groblje, raskršće, smetlište.

Ako magijskim radnjama devojka i ne postigne stvarni uspeh, ona makar oseća olakšanje, a to joj pomaže da sačuva duševnu ravnotežu.

Za razumevanje psihološke osnove ljubavne magije neophodno je shvatiti koliko je čovek koji pati zbog neuzvraćene ljubavi veoma podložan verovanju u svemoć želje.

Devojka koja tuguje što dragi ne mari za nju, a ne može da se pomiri sa tim, lako će poverovati da određeni obred ili "čarobna reč" izgovorena u mističnim uslovima, na nečistim mestima (groblje, raskršće...) mora postići svoj snažno željeni cilj - probuditi njegovu ljubav.