DIŽU IZ MRTVIH, A TEK DA ČUJETE KAKVE VEZE IMAJU S BRAKOM 7 NAJBIZARNIJIH sujeverja o mačkama iz celog sveta!

Uvrnuto!

Mačka Mačak Mačor Crna Crni
Foto: Shutterstock

Nadaleko je poznato da su crne mačke simbol nesreće. Ili pak sreće, zavisno od dana u sedmici, mesta na kojem se nalazite, da li prelazite put sa leva na desno ili obrnuto.

 

Opravdano ili ne, mačke nose teret različitih sujeverja i velikog broja predrasuda. Evo nekih od najčudnijih verovanja širom sveta:

Mačke su tračare

U Holandiji se veruje da su ove životinje lajava stvorenja, tračare i alapače koje će mračnim silama i neprijateljima došapnuti vaše najskrivenije i najmračnije tajne. Verovali ili ne, ali do danas se u ovoj zemlji zadržala navika da se u prisustvu mačaka ne vode važni ili intimni razgovori među prijateljima, poslovnim partnerima ili članovima porodice. Odaberite štapić koji vas najviše privlači i otkrijte ČAROBNE stvari!

Mačka koja se umiva najavljuje goste

U Japanu je i danas ustaljeno verovanje da mačka koja šapicama umiva lice ne čini to samo kako bi se doterala i očistila, već zapravo najavljuje goste. I u Sjedinjenim Američkim Državama je prisutno slično sujeverje.

Crna mačka Crno mače
Foto: Profi

Naime, ako mačka čisti brkove i predeo oko usta, to je, veruju Amerikanci, siguran znak da će sveštenik pokucati na vrata.

Crne mačke potapaju brodove

Od svih mačaka, crne su širom sveta povezane sa najvećim brojem predrasuda i praznoverja. Sujeverja u vezi sa crnim mačkama najverovatnije potiču još iz drevnog Egipta, gde se verovalo da su crne mačke povezane sa boginjom Bastet i da će onima koji ih gaje obezbediti njenu naklonost. Na njega ne sme nikakva NEČISTA SILA! Služi kao AMAJLIJA, a ako ga stavite na ovo mesto, zaštitiće vas od svakog zla!

Međutim, evropske tekovine nisu ovako blagonaklone prema njima, jer su u srednjem veku veštice povezivane sa ovim životinjama, te su one smatrane lošim i đavoljim predznakom.

Crna mačka Crno mače
Foto: Profi

U nekim zemljama sveta veruje se da ako se crna mačka popne na brod, a potom siđe sa njega – taj brod će potonuti na svom sledećem putovanju.

 

Mačke dižu iz mrtvih

U nekim delovima Južne Evrope u narodnim predanjima postoji priča da ako mačka preskoči nečiji grob ili pređe preko njega, ta osoba će ustati iz mrtvih i postati vampir. Postoje zapisi iz 19. veka koji govore o jednom incidentu – u Engleskoj je mačka preskočila sanduk pre ukopavanja i niko od prisutnih na sahrani nije hteo da se pomeri dok ta mačka nije ubijena.

Mokra mačka najavljuje kišu

U pojedinim delovima Indonezije mačke se povezuju sa vremenskim prilikama, pa će tako ljudi ako žele da prizovu kišu – politi mačku vodom. Prema predanju, to mačku mnogo naljuti i ona priziva kišu da se osveti. Vudu rituali od koji ćete se NAJEŽITI! Pomoću kose i pauka dozivaju ZLE duhove, ŽRTVI će se desiti nešto UŽASNO!

Mačka mačke kućni ljubimac
Foto: Shutterstock

 

Ako ste devojka i volite mačke – sigurno ćete se udati

Iako je u pop kulturi odavno prisutan izraz crazy cat lady - luda dama sa mačkama, koji označava žene koje se nikada nisu udale niti imaju partnera, prema nemačkoj tradiciji mačke zapravo pomažu anksioznim i nervoznim pripadnicama ženskog pola da se udaju. Sve što bi trebalo da učine jeste da sipaju malo hrane u svoju cipelu i daju mački da je pojede. To je navodno siguran znak da će mladoženja uskoro zakucati na vrata. Kletva se baca pomoću igle tokom se*sa, a način na koji se skida će vas ZAPREPASTITI!

Italijani veruju da će imati sreće ako čuju mačku da kija

Tačnije, kijanje priziva novac. U ovoj zemlji postoji i verovanje da ako mlada na dan svog venčanja čuje mačku kako kija – to je siguran znak da će brak biti dug i srećan. Međutim, stanovnici Italije veruju da će, ako čuje da mačka kine triput zaredom, sigurno dobiti prehladu.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi