Crna mačka
Shutterstock
Mačka Mačak Mačor Crna Crni

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nadaleko je poznato da su crne mačke simbol nesreće. Ili pak sreće, zavisno od dana u sedmici, mesta na kojem se nalazite, da li prelazite put sa leva na desno ili obrnuto.

PROČITAJTE JOŠ:

Karte

printscreen

 

Opravdano ili ne, mačke nose teret različitih sujeverja i velikog broja predrasuda. Evo nekih od najčudnijih verovanja širom sveta:

Mačke su tračare

Mačka koja se umiva najavljuje goste

U Japanu je i danas ustaljeno verovanje da mačka koja šapicama umiva lice ne čini to samo kako bi se doterala i očistila, već zapravo najavljuje goste. I u Sjedinjenim Američkim Državama je prisutno slično sujeverje.

Crna mačka Crno mače

Profi

Foto: Profi

Naime, ako mačka čisti brkove i predeo oko usta, to je, veruju Amerikanci, siguran znak da će sveštenik pokucati na vrata.

Crne mačke potapaju brodove

Međutim, evropske tekovine nisu ovako blagonaklone prema njima, jer su u srednjem veku veštice povezivane sa ovim životinjama, te su one smatrane lošim i đavoljim predznakom.

Crna mačka Crno mače

Profi

Foto: Profi

U nekim zemljama sveta veruje se da ako se crna mačka popne na brod, a potom siđe sa njega – taj brod će potonuti na svom sledećem putovanju.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Mačke dižu iz mrtvih

U nekim delovima Južne Evrope u narodnim predanjima postoji priča da ako mačka preskoči nečiji grob ili pređe preko njega, ta osoba će ustati iz mrtvih i postati vampir. Postoje zapisi iz 19. veka koji govore o jednom incidentu – u Engleskoj je mačka preskočila sanduk pre ukopavanja i niko od prisutnih na sahrani nije hteo da se pomeri dok ta mačka nije ubijena.

Mokra mačka najavljuje kišu

Mačka mačke kućni ljubimac

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Ako ste devojka i volite mačke – sigurno ćete se udati

Italijani veruju da će imati sreće ako čuju mačku da kija

Tačnije, kijanje priziva novac. U ovoj zemlji postoji i verovanje da ako mlada na dan svog venčanja čuje mačku kako kija – to je siguran znak da će brak biti dug i srećan. Međutim, stanovnici Italije veruju da će, ako čuje da mačka kine triput zaredom, sigurno dobiti prehladu.

PROČITAJTE JOŠ:

Veštica, magija, žena, zlo, vradžbine

Shutterstock, ilustracija