Merkur
Profimedia
Merkur

Profimedia

Kompjuter vam se čudno ponaša, usisivač ili fen su iznenada "crkli" iako su relativno novi, i šta god da kažete partneru ili kolegama, nekako biva pogrešno protumačeno?

Ako verujete u horoskop, sigurno ste već okrivili retrogradni Merkur, pojavu koja navodno utiče na električne uređaje, komunikaciju, osećanja i raspoloženje?

VERUJETE LI U RETROGRADNI MERKUR?

 

Ove godine, Merkur je retrogradan od 17. februara do 10. marta, 18. jula do 12. jula, i poslednji put 2020, od 14. oktobra do 3. novembra.

Ali šta kažu astronomi, šta je uopšte retrogradni Merkur i da li može da utiče na nas?

"Ne postoji fizički mehanizam vezan za kretanje ove planete koji bi izazvao nestanke električne energije, probleme sa raznim uređajima ili promene raspoloženja kod ljudi," kaže dr Mark Hamergrin, astronom iz Planetarijuma u Čikagu.

Prvo pominjanje retrogradnog Merkura u astrološkim krugovima bilo je sredinom 18. veka, ali čak ni u eri "ludila" za spiritualizmom, interesovanje za ovaj fenomen nije bilo toliko rasprostranjeno. Krajem 19. veka, horoskop je postajao sve popularniji, a s njim i razna "loša predskazanja" u koja su ljudi verovali.

Sredinom 20. veka, horoskop je postojao u skoro svim novinama, i svi su se interesovali za to kako će im zvezde odrediti tok dana i života. Pošto je rimski bog Merkur vladao poljima putovanja, trgovine, novca i komunikacije, u astrološkim krugovima istoimena planeta dovedena je u vezu sa istim sferama našeg života.

astrologija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Krajem sedamdesetih, u jednim američkim novinama izašlo je obaveštenje svim čitaocima da ništa ne započinju upravo zbog ovog fenomena.

"Kada je Merkur retrogradan, ništa ne započinjite. Izazvaće velike magnetne oluje koje će ometati prenošenje poruka, a Merkur je planeta povezana sa komunikacijom," pisao je 1979. "Baltimor San".

Verovatno ste čuli i da će snažna gravitacija Merkura "uticati" na vodu u vašem organizmu. Nauka kaže - neće!

"Automobil koji se nalazi na sedam metara razdaljine od vas ima veću gravitacionu silu ka vama, nego Merkur," objašnjava dr Hamergrin.

Primer automobila dobar je i za objašnjenje zašto nam Merkur izgleda kao da se kreće u suprotnom smeru od uobičajenog.

Godina na Merkuru traje samo 88 dana, i on oko Sunca obiđe četiri kruga tokom jedne naše godine. Dok je "iza" Zemlje, izgledaće kao da se kreće ka istoku, a kada je pretekne, zbog promene perspektive izgledaće kao da se kreće obrnuto.

Baš kao kad se vozite automobilom, i pretičete automobil koji je sporiji od vas - oba automobila i dalje idu unapred, ali vama onaj koji pretičete izgleda kao da ide unazad.

Ako nam je teško, tražićemo mehanizam koji možemo da "okrivimo" za činjenicu da nam se kvare stvari po kući, ili odnosi s drugim ljudima.

"Probajte da analizirate da li je u poslednjih godinu dana, kada je Merkur bio retrogradan, bilo nekih 'katastrofa& u vašem životu. Sigurno ćete utvrditi da nije, jer su pogrešno protumačene poruke i tehnički problemi veoma česti u našim životima. I kada nam se dese, a Merkur nije retrogradan, ne zovemo to čudnim uticajem planete - to je tada sasvim običan ponedeljak," rekao je on.

Komentari (1)