Ako je vama vruće, njima je pravi pakao
Shutterstock
Ako je vama vruće, njima je pravi pakao

Shutterstock

Ako je vama vruće, njima je pravi pakao, Foto: Shutterstock

Vašem ljubimcu je, naime, nebitno da li ima vetra i kolika je hladovina, on jadan ne može kroz ono krzno da se oznoji i na taj način ohladi, kao što mogu ljudi. Psi nemaju znojne žlezde i na raspolaganju su im samo jezik i dahtanje, što je jedini način da spuste temperaturu tela.

PRVA POMOĆ

Ako pas pokazuje bilo kakve simptome koji upućuju na toplotni udar, odmah ga smestite u hladovinu i bez odlaganja pozovite veterinara. Toplotni udar ima veliki postotak smrtnosti, pa morate da delujete brzo i slučaj tretirate kao hitan. Psu pothitno, ali postepeno treba skinuti temperaturu. Polijte ili potopite telo psa u mlaku vodu, ali nikako prehladnu kako ne bi doživeo šok! Psa možete staviti pod mlaki tuš ili pred ventilator. Možete mu stavljati hladne obloge od leda zamotanog u peškir ili krpu. Oblogama mu umotajte šape, vrat i stavite ih na prepone. Psu dajte da pije malo po malo. Merite temperaturu (rektalno), pa kada padne ispod 40 C i kada se dahtanje smiri, psa možete osušiti i smestiti u hladnu i zamračenu prostoriju.

Dakle, njima je čak i naših prijatnih 28 pretoplo, a da ne govorimo o ovim paklenim letnjim vrućinama. Zato je veoma važno da obratite pažnju i sprečite mogući toplotni udar, koji često može da bude fatalan po vašeg kucova! Evo saveta koje smo dobili od doktora veterine Slobodana Spasojevića, a kojih bi obavezno trebalo da se pridržavate sve dok nam ne stigne osveženje.

NIKADA, ali NIKADA ga ne ostavljajte u kolima!  

Ako je vruće i putujete automobilom, unapred razmislite šta ćete sa psom. Nikada ga ne ostavljajte u automobilu, čak ni ako je parkiran u hladovini, niti kada je oblačno! U zatvorenim kolima temperatura brzo raste, postaje prevruće, pa pas može da dobije toplotni udar i umre za samo desetak minuta! U zagušljivom vrućem automobilu ne može dovoljno brzo da se rashladi, čak ni uz otvoren prozor. Zato, jednostavno zapamtite: NE OSTAVLJATE GA U KOLIMA!

TOPLOTNI UDAR

Neki psi su osetljiviji na vrućinu i samim tim skloniji toplotnom udaru - psi kratke njuške i teže telesne konstitucije, debeli psi, dugodlaki psi, polarne pasmine, stariji psi i štenad, kao i psi koji pate od raznih bolesti ili su pod terapijom.

Obratite pažnju na sledeće signale:

- otežano disanje
- jako dahtanje
- preterano balavljenje
- ubrzan puls
- jarkocrvene desni i jezik
- letargija, bezvoljnost
- slaba koordinacija pokreta
- pas ne može da ustane
- proliv
- povraćanje
- gubitak svesti

Psi nemaju znojne žlezde i hlade se samo dahtanjem

Shutterstock

Psi nemaju znojne žlezde i hlade se samo dahtanjem, Foto: Shutterstock

 

NAPRAVITE MU SLADOLED!

U vreme velikih vrućina svog ljubimca možete rashladiti ukusnim poslasticama iz kućne radinosti. Jednostavno skuvajte supicu od mesa (govedine, piletine...), stavite u nju razno povrće (šargarepu, brokoli, blitvu, spanać...), premestite u plastične posude, stavite da se ohladi i smrznite. Zaleđeni blok dajte psu da liže - time ubija dosadu i hladi se istovremeno! Pustite mašti na volju i sami smislite zanimljive i ukusne kombinacije.

 

VAŽNA PRAVILA

1 Prvo i najbitnije, ne izvodite svog psa u šetnju u najtoplije doba dana, dakle onda kada ni nama nije preporučljivo da pomolimo nos na sunce. Naravno da vašem ljubimcu trebaju šetnja i odlazak na nuždu, ali to činite nekoliko puta dnevno bukvalno po nekoliko minuta, tek toliko da obavi sve što treba. Duže šetnje praktikujte rano ujutro ili kasno uveče. Uvek ponesite vodu i dajte je psu u malim količinama u više navrata.

2 Možda je vaš pas navikao da juri lopticu, ali to nije preporučljivo kada je napolju veoma vruće, čak i kada su u pitanju večernji ili jutarnji časovi. Ne puštajte psa da se puno igra, trči i skače kada je vruće, jer on jednostavno ne može dovoljno da ohladi telo dahtanjem, pa dolazi u situaciju da bukvalno hiperventilira. Takođe, nikada nemojte voditi psa u vožnju biciklom ako je vruće, to je za njega pakao!

3 Sveža voda uvek mora biti dostupna, i to u velikim količinama. Ne bi bilo loše da možete u stanu da obezbedite hladniju prostoriju, a ako pas živi napolju, neophodno je da ima debelu hladovinu, neki bazenčić sa vodom ili mesto gde može da utekne od vrućinčine. Naravno, voda za piće, sveža i hladna, uvek mu mora biti dostupna!

4 Redovito četkajte psa kako bi odstranili suvišnu i mrtvu dlaku. Psi bi se, da ih nismo prevarili klimama i radijatorima, prirodno linjali dva puta godišnje. Po ovoj vrućini oni bi odbacili dobar deo svoje dlake i izgledali prilično olindrani, ali ih zbog uslova u kojima žive priroda ne obaveštava kada je vreme za to. Zato, četku u ruke i pomozite svom psu.

5 Kratkodlaki psi i psi svetlih noseva i ušiju mogu da izgore na suncu! Izbegavajte boravak na otvorenom u doba kada je UV zračenje najintenzivnije.

6 Izbegavajte da šetate pse po usijanom betonu koliko god je to moguće, mada smo svesni da to nije uvek izvodljivo. Trava je mnogo bolja alternativa jer od vrućeg asfalta mogu da im se ispeku šapice, što je posle veoma nezgodno lečiti i nanosi velike bolove psu.