Pas lutalica ujed besan pas
Profimedia
Pas lutalica ujed besan pas

Profimedia

Pas vas obično upozori pre nego što krene u napad, Foto: Profimedia

Ukoliko vas napadne pas, najgore je što možete da uradite jeste da krenete da bežite. Većina pasa pre napada vas prvo upozorava. Tada je jako bitno da izbegavate da gledate psa u oči, pogotovo ukoliko ga ne poznajete, jer psi pogled u oči vide kao direktnu provokaciju.

Okrenite se polako bočno, prekrstite ruke na grudima i potpuno ignorišite psa. Umirite se i nekoliko sekundi se ne pomerajte, a zatim se polako udaljite. I naravno, pokušajte se skloniti iza neke prepreke, piše Radio Sarajevo.

Ne pokušavajte rečima da umilite psa

Ukoliko vidite da je pas spreman da vas napadne, bolje vam je da ćutite, gledate u pod i udaljite se, bočno, prekrštenih ruku. Ni slučajno nemojte da prskate psa suzavcem ili nekim sprejom, jer to može još samo više da ga iznervira, a vi u panici i nećete moći da potrefite da psu poprskate oči.

Ukoliko pas počne da vas grize, nađite neki predmet koji ćete mu gurnuti u zube - torbu, jaknu, štap. Pokušajte da se popnete na nešto da biste mu bili van domašaja, poput automobila ili žardinjere. Pokušajte da ne vrištite jer će to doživeti kao da lajete na njega.

Psa nipošto ne udarajte štapom, kišobranom ili drvetom, jer adrenalin će mu se samo još više podići.

Spasite nekog

Ukoliko vidite da pas napada nekog drugog, pokušajte nekako da mu prekrijete oči tkaninom, kako bi pustio ono što grize (ili onoga koga grize).

Komentari (6)

Tri osnovna pravila

26.06.2016 14:17

Kada prolazite pored psa ili pasa koje ne poznajete postoje 3 pravila kojih ako se pridrzavate nikada vas nece napasti.BEZ POGLEDA.BEZ DODIRA.BEZ RECI.Samo nastavite da hodate kao do tada i kao da ne postoje!Sigurno!

Djuro

26.06.2016 15:56

@Tri osnovna pravila - treba cucnuti pa se podici kao da ga gadjas kamenom

Svasta

26.06.2016 23:01

@Tri osnovna pravila - Da, da, tako su me u osnovnoj skoli ucili da ako naletim na medveda, legnem i ne disem, umesto da lupam u nesto i pravim buku. Sve moj do mojega od saveta. A kako bi bilo da uklonite te lutalice, jer cu uskoro po knez Mihailovoj morati da se setam sa toljagom?

Ma jok

26.06.2016 21:54

Koliko sam shvatio iz teksta, najbolje je praviti se mrtav. Ako krene da vas jede, ne udaraj, ne gledaj u oci, ne pomeraj se naglo, ne saginji se, ne disi, ne prskaj ga. Popenji se na auto, pa rizikuj da te vlasnik puca iz puske. Popenji se na drvo, pa da ti dupe pojede, kao krem bananicu. Sta ako je starija zena, covek, dete. Ne vristi, misli ce da lajes. Ludilo. Sastavis ga nogom u vilicu, ili ciglom u celo, pa da vidis kako fata prtinu.

mp

27.06.2016 03:25

@Ma jok - Tako je, ovaj tekst je čista glupost. Čim počne da alaje i kidiše savijam se za kamen, drvo... (nekad ga ima, nekad ne, bitan je potez savijanja) i uz vikanje beži kao pomahnitao. Kakvo crno ne gledanje u oči, baš naprotiv treba mu pokazati superiornost!