Leptir
profimedia
Leptir

profimedia

Leptir, Foto: profimedia

Poznato je da leptir živi određeni životni ciklus.

Verujemo da mnogi ne znaju odgovor na pitanje šta nežni mali leptri jedu? Ako odgovrr ne znate sada to možete saznati! Poznato je da leptir živi određeni životni ciklus. To je najpre jaje, pa onda larva, zatim lutka (u kome prespava zimu), i na kraju odrasli leptir.

U ovom životnom ciklusu leptira postoji period kad ubedljivo najviše jede. To je doba larve, odnosno gusenice.

Neke vrste leptira jedu samo u vreme kada se nalaze u stadijumu larve, i nikada više u životu. Takođe ličinke leptira se razlikuju po prisustvu aparata za glodanje usta i uglavnom se hrane biljkama: lišće, cveće, semenke, stabljike i voće.

Jedu i rastu sve dok ne raskinu staru opnu i dok se ne obuku u novu opnu lutke. I leptiri raspolažu potrebnim organima za prehranjivanje.

Leptir ima glavu, stomak, grudni koš. One vrste leptira koje nastavljaju da jedu imaju umesto usta jednu vrstu surle. Ta surla (sisaljka), u vreme kada leptir ne jede, savijena je naviše i liči na oprugu časovnika. Tako da leptir je može uvući u dubinu cveta da bi se napio cvetnog nektara.

Šta jede odnosno čime se hrane leptiri zavisi o vrsti leptira. Mnoge vrste leptira jedu odnosno hrane se sokom drveća, prezrelim i trulim voćem.

Dok opet, neke vrste leptira jedu (ližu) urin. Pojedine vrste leptira čak konzumiraju i sopstvene telesne tečnosti.

U nekim oblastima, nakon oluje, sasvim je normalno videti roj leptira kako jede blato takoda vole jesti i blato Reč je o praksi poznatoj kao “valjanje u blatu”. Naučnici smatraju da pojedine vrste na ovaj način nadoknađuju količine soli, azota i proteina.

Neke vrste leptira piju krv tvrde naučnici. !Naime, živa bića su puna hranljivih sastojaka, a leptiri to koriste, kada im se pruži prilika.
Trulo meso je omiljena hrana leptira, pravi specijalitet! Naime, tokom jedne studije, istraživači su koristili trulo meso, da privuku tropske leptire.

Na kraju opet, razvijeni leptiri (većina) najviše se i uglavnom hrane nektarom iz cvetova

Moljci, koji pripadaju istom rodu insekata kao i leptiri, imaju surlicu ponekad toliko dugu da njom lako dopru duboko u unutrašnjost velikih cevastih cvetova tako da se i on i hrane nektarom. Postoje i takve vrste moljaca koje pri samom vrhu surli imaju nanizane zubiće kao testere, kojima mogu da presecaju koru voću kako bi se napili soka.

A da li znate da su pipci, ili antene, moljaca i leptira mnogo važniji nego što su pipci drugih insekata? Služe im ne samo kao organ pipanja, već i kao organ mirisa i ukusa, a možda čak i kao čulo sluha!

Bonus video

IMA LI PRAVOG DOMAĆEG KOLAČA BEZ DLAKE? Mi smo se našalili sa pitanjem, a odgovori su urnebesni!

Naša preporuka