Kuvanje ručak ljubav
Shutterstock
Kuvanje ručak ljubav

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Mršavljenje nikad nije lak proces i na isti utiče veliki broj naših navika, a čak i najstinija promena može da nam pomogne u bržem skidanju masnih naslaga... Između ostalog, britanski istraživači dokazali su da konzumiranje jedne namirnice pred spavanje može da podstakne brži rad metabolizma.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, u nedavno sprovedenom istraživanju, koje je objavljeno u magazinu "British Journal of Nutrition", naučnici su potvrdili da je moguće skidati kilograme u snu, naravno uz korigovanu ishranu. Oni su otkrili i koju to namirnicu treba da konzumiramo pola sata pre spavanja da bi to omogućili, a reč je o svežem kravljem siru!

Naučnici su utvrdili da je čak i samo 30 grama svežeg sira dovoljno da pozitivno deluje na regeneraciju mišića i ubrzavanje metabolizma, a sve zahvaljujući kazeinu (mlečne belančevine koja se nalazi u mlečnim proizvodima i siru).

Doručak, hrana, sir, mleko

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kazein se duže vari, i više sati obezbeđuje mišiće vrednim belančevinama, pa telo ne mora za dobija energije da posegne za vlastitim belančevinama, nego će se poslužiti ugljenim hidratima i masnoćama. 

Ukoliko pak iz nekog razloga ne jedete kravlji sir, dobra alternativa je i proteinski šejk koji u sebi sadrži kazein. Britanski istraživači su istakli da je reakcija organizma vrlo slična.