DAME, KORONA VIRUS I TE KAKO UTIČE NA "ŽENSKE STVARI" Vaš menstrualni ciklus može da bude nešto drugačiji, izvor glavnog simptoma krije se iza stresa!

Doktorka upozorava da stres može da utiče na menstruaciju

DEVOJKA, BOLOVI, MENSTRUACIJA, , STOMAK
DEVOJKA, BOLOVI, MENSTRUACIJA, , STOMAK, Foto: Shutterstock, ilustracija

Dok pandemija korona virusa nastavlja da izaziva globalnu nesigurnost i sumnju, prirodno je da osećate brigu i neizvesnost. Možda već sada primećujete neke znakove stresa, kao što su hronična migrena ili problemi sa spavanjem, prenosi Miror.


Međutim, to nisu jedine posledice jer stres može da utiče na sve delove tela. U poslednje vreme sve veći broj žena prijavljuje da ima neredovan menstrualni ciklus - proživljavajući sve, od izostanka do ranog dobijanja menstruacije i intezivnih grčeva u stomaku.

Ako ste primetili bilo koju od ovih promena, sigurno niste jedini. Lekar je objasnio kako stres može da utiče na menstruaciju u narednih nekoliko meseci.

- Stres aktivira hormonalni sklop u telu, poznat kao hipotalamičko-hipofizno-adrenalna (HPA) osa koja podstiče oslobađanje hormona stresa, kortizola i hormona koji oslobađa kortikotropin. Ove tri komponente zajedno pomažu u kontroli reakcije na stres u telu. prekomerno oslobađanje kortizola može suzbiti normalan nivo reproduktivnih hormona, što potencijalno dovodi do nenormalne ovulacije što može poremetiti vaš ciklus - objasnila je Sara Toler, lekar specijalista akušerstva.

Ovakav poremećaj bi za uzvrat mogao da dovede do kasnog početka menstruacije ili pak potpunog izostanka.

Žene takođe mogu imati jače menstrualne bolove, jer su slaba kontrola i mala podrška okoline dva glavna faktora koja se povezuju sa dizmenorejom.

Čak i ako još niste doživeli nijednu od ovih promena u svom menstrualnom ciklusu, još uvek postoji šansa da bi stresna situacija koju izaziva pandemija korona virusa mogla da utiče do pojave intezivnog bola.

Međutim, dr Toler upozorava da promene možda neće biti očigledne odmah.

- Stres iz proteklog perioda takođe može uticati na učestalost dizmenoreje, tako da neko možda neće odmah imati bolnu menstruaciju, kao rezultat stresa, već možda tek sledećeg meseca - objasnila je doktorka Sara.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi