DEVOJKA, BOLOVI, MENSTRUACIJA, , STOMAK
Shutterstock, ilustracija
DEVOJKA, BOLOVI, MENSTRUACIJA, , STOMAK

Shutterstock, ilustracija

DEVOJKA, BOLOVI, MENSTRUACIJA, , STOMAK, Foto: Shutterstock, ilustracija


Međutim, to nisu jedine posledice jer stres može da utiče na sve delove tela. U poslednje vreme sve veći broj žena prijavljuje da ima neredovan menstrualni ciklus - proživljavajući sve, od izostanka do ranog dobijanja menstruacije i intezivnih grčeva u stomaku.

Ako ste primetili bilo koju od ovih promena, sigurno niste jedini. Lekar je objasnio kako stres može da utiče na menstruaciju u narednih nekoliko meseci.

- Stres aktivira hormonalni sklop u telu, poznat kao hipotalamičko-hipofizno-adrenalna (HPA) osa koja podstiče oslobađanje hormona stresa, kortizola i hormona koji oslobađa kortikotropin. Ove tri komponente zajedno pomažu u kontroli reakcije na stres u telu. prekomerno oslobađanje kortizola može suzbiti normalan nivo reproduktivnih hormona, što potencijalno dovodi do nenormalne ovulacije što može poremetiti vaš ciklus - objasnila je Sara Toler, lekar specijalista akušerstva.

Žene takođe mogu imati jače menstrualne bolove, jer su slaba kontrola i mala podrška okoline dva glavna faktora koja se povezuju sa dizmenorejom.

Čak i ako još niste doživeli nijednu od ovih promena u svom menstrualnom ciklusu, još uvek postoji šansa da bi stresna situacija koju izaziva pandemija korona virusa mogla da utiče do pojave intezivnog bola.

Međutim, dr Toler upozorava da promene možda neće biti očigledne odmah.