TELO NAM SAMO DAJE ZNAK ZA UZBUNU Ukoliko imate OVE simptome odmah se sklonite sa Sunca

Obratite pažnju na ovo.

Sunčanje
Sunčanje, Foto: Shutterstock

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tokom daljeg vremenskog razdoblja može dovesti vaše telo u stanje pregrevanja. To znači da vaše telo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu na onu optimalnu.

Kada temperatura tela raste, povećava se i ubrzava protok krvi, više se znojimo i brže dišemo te se tako rashlađujemo. Međutim, taj obrambeni mehanizam ima i nuspojave.

Zbog regulacije telesne temperature znojenjem iz organizma izlaze velike količine vode, a ako je ne nadoknadimo unosom tečnosti, dolazi do dehidracije, koja pak često dovodi do nesvestice tokom ekstremno toplih dana.


JEDNOSTAVNA REŠENJA, A NA NEKIMA ĆETE UŠTEDITI Evo kako da se rashladite ako nemate klimu

Vrtoglavica

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrevanja tela, ali vrućina može "udariti" u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utiču na osetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrevanja tela verovatno prvo osetiti laganu vrtoglavicu. U tom slučaju odmah popijte dve-tri čaše vode kako biste nadoknadili gubitak tečnosti i osvežili se.

GLAVOBOLJA I CRVENA KOŽA SU PRVA 2 SIMPTOMA TOPLOTNOG UDARA: Ako gubite svest uradite jednu stvar!

Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Trebamo se zabrinuti ako znojenje u tim uslovima prestane. To znači da je telo u ozbiljno dehidriranom stanju te gubi sposobnost regulacije telesne temperature. Tada je takođe potrebno odmah se skloniti u hlad, unositi vodu u organizam, a ako ste u mogućnosti – skinite sa sebe odeću i legnite kako bi vaše telo "prodisalo".


ZA ČETIRI MESECA SMRŠALA JE ČAK 15 KG: Trik je u jednom obroku koji je jela tokom dana

Osip od vrućine

Iako se češće pojavljuje kod dece, osip izazvan vrućinom nije retkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlezde znojnice blokiraju, pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene tačkice popraćene osećajem peckanja i bockanja. Tokom ekstremnih vrućina birajte odeću od prozračnih laganih materijala jer to pomaže u sprečavanju pojave osipa.

 PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Najnovije - Alo.rs