Lovorov list
Profimedia
Lovorov list

Profimedia

Lovorov list, Foto: Profimedia

List lovora se dugo godina smatra posebnom biljkom, pa čak i simbolom besmrtnosti. Nije čudo što drvo ove biljke može živeti do 400 godina!

Mnogi ljudi misle da je list lovora samo pogodan začin koji daje poseban ukus jelima. Ali zapravo, ovaj list sadrži esencijalna ulja i korisne masne kiseline. Vitamina nema mnogo, ali postoje nekoliko koji su neophodni za telo: A, C, B i PP, kao i mikroelemenata: kalijum, kalcijum, mangan i gvožđe.

Antiseptik

Zahvaljujući smolama i fitoncidima u sastavu, list lovora je takođe odličan antiseptik. U tom svojstvu se dodaje svim marinadama, a ranije se lišće lovora stavljalo u kutije sa suvim plodovima, da bi odbijalo insekte.

Plus, antiseptičko svojstvo lovora će pomoći da se nosite sa upalama u telu, kao i aknama na licu.

Za imunitet i prehladu

List lovora je efikasno sredstvo za jačanje imuniteta tokom sezone prehlade. Za dobro zdravlje možete pripremiti lekoviti mirisni napitak.

Kako da pripremite lekoviti napitak od lovorovog lista?

Petnaest srednjih listova prelijte sa 300 ml vode, i zagrejte na niskoj temperaturi 4-5 minuta. Ostavite da napitak odstoji 4 sata. Nakon tog vremena pijte jednu kašiku u toku dana, u intervalu od 3-4 sata. Isti napitak će pomoći u suzbijanju virusne infekcije u telu, piše Ženski magazin.

Za dobar san

Još jedna karakteristika lovorovog lista je da vam može pomoći da se oslobodite osećaja stresa, smirite i spavate dobro. Da biste to uradili, potrebno je staviti nekoliko mirisnih suvih listova lovora pored glave.

Žena sreća srećna radost osmeh

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock