Hrana, salata, ručak, obrok, jelo
Shutterstock, ilustracija
Hrana, salata, ručak, obrok, jelo

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Da bi post bio uspešan i doveo do željenih rezultata, važno je pridržavati se određenih pravila. Kada postimo, ne jedemo namirnice životinjskog porekla, ali je vrlo važno šta jedemo. Idealno je da se tokom posta ishrana bazira na voću, povrću i žitaricama (celo zrno ili integralni proizvodi), biljnim uljima, soji i njenim proizvodima. U tom slučaju praktično ne unosimo holesterol, značajno smanjujemo količinu masnoća (posebno zasićenih masti), a povećavamo količinu vitamina, minerala, vlakana. Sve ove promene u ishrani izuzetno su zdrave.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao i uvek kada je reč o ishrani, postavlja se pitanje kalorija i kilograma.

Da li se u toku posta gubi višak kilograma, kada se mogu očekivati prvi rezultati i kome se post ne preporučuje?

Što se kilograma tiče, formula je jasna: važno je da potrošite više kalorija nego što ih unesete ako želite da smanjite telesnu težinu. Ukoliko birate zdrave namirnice, utoliko ćete pre uspeti da smanjite dnevni kalorijski unos i već posle nekoliko dana osetiti pozitivne efekte: pravilno varenje, veći imunitet... Post se generalno ne preporučuje osobama s niskim nivoom gvožđa, maloj deci, ljudima oslabljenog imuniteta, onima koji se oporavljaju od povreda.

Post, posna hrana, riba, salata

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Da li prilikom posta može doći do nedostatka nekih minerala i vitamina i da li ih treba nadoknaditi?

Namirnice biljnog porekla ne sadrže vitamin B12, tako da je kod dugotrajnog posta potrebno uzeti suplemente i na taj način napraviti ravnotežu. Drugi sastojak o čijem adekvatnom unosu treba voditi računa tokom posta jeste gvožđe. Stopa apsorpcije gvožđa iz cerealija (pahuljice od žitarica, ražani ili graham hleb), povrća (blitva, spanać, kopriva, zelje, soja), semenki (indijski orah, pistaći, suncokret, badem), mahunarki (pasulj, grašak, sočivo) kreće se u rasponu od jedan do 20 odsto. S druge strane, apsorpcija gvožđa iz životinjskih namirnica mnogo je veća, 20-30 odsto. Međutim, ako zajedno s biljnim namirnicama uzimate vitamin C i jedete hranu bogatu kalcijumom, poboljšaćete apsorpciju gvožđa i iz neživotinjskih izvora.