Kosmonaut
Ruski travar
Kosmonaut

Ruski travar

 Foto: Ruski travar

Najbolji nutricionisti sastavljaju jelovnik kosmonauta, a dobijaju i čajeve koji leče najteže bolesti.

Za ručak kosmonauti jedu ribu ili meso i povrće, a pasulj, grašak i beli luk na orbiti dugo bili zabranjeni jer izazivali nadimanje i gasove. Međutim, članovi posade su ponekad švercovali omiljene namirnice.

Vitalij Žolobov je jednom prokrijumčario beli luk sakrivši ga u čizme. Sada im je dozvoleno da ga jedu, ali članovi američke posade nisu mnogo oduševljeni tom odlukom.

Dijetolozi manjak svežih salata u kosmičkom jelovniku zamenjuju pireom od cvekle. Osim toga, kosmonauti jedu senf kao dodatak jelima. Ovaj začin normalizuje cirkulaciju krvi, poboljšava probavu, ima antiseptičko i protivoupalno dejstvo.

Ruski kosmonauti imaju zdravu naviku da grickaju sušene šljive, dunje i brusnice i piju sokove od šumske borovnice, jabuke, crne ribizle i plodova drena. Međutim, posebno mesto u njihovom jelovniku zauzima pasji trn.

Kosmonaut

Ruski travar

Foto: Ruski travar

Ova bobica, koju inače zovu "sibirski ananas" sprečava štetno dejstvo kosmičke radiacije i toksičnih materija. Za ruske kosmonaute redovno konzumiranje plodova pasjeg trna je zakon - i u svemiru, i na Zemlji. Mnogi od njih čak su zasadili ovaj žbun pored svojih vikendica.

Pasji trnje šampion po sadržaju korisnih materija: ima 190 bioaktivnih supstanci. U ulju "sibirskog ananasa" se nalazi rekordna količina beta-karotena, a ulje sadrži kiseline omega 3, 6, 7 i 9 zajedno. Takva kombinacija doprinosi boljem radu imunog sistema i povećeva otpornost na bolesti. Plodovi pasjeg trna su bogati serotoninom - "hormonom sreće". Koristi se i u lečenju onkoloških obolenja.

Obavezni deo kosmičkog menija su čajevi od lekovitog bilja. Sirovinu za njih skupljaju u ekološki čistim regionima Rusije.

Formule fito-čajeva prave lekari, a sami članovi svemirske posade pre leta degustiraju napitke i biraju one koji im se najviše sviđaju. Među sastojcima lekovitih čajeva su čaga, šipurak, sremza, aronija, nana i druge biljke koje služe za prevenciju mnogih opasnih bolesti.

Osim toga, lekari prave za kosmonaute posebne tinkture od eleuterokokusa i šisandre. To su biljke-adaptogeni koji znatno jačaju odbrambeni sistem organizma i povećavaju energiju.

hrana kosmonauta

Ruski travar

Foto: Ruski travar

Kosmonaut Georgij Grečko je 1966 godine polomio nogu tokom skoka s padobranom. Lekari su mu rekli da je karijera završena. Međutim Grečko je napravio tinkturu po receptu kosmonauta Vladimira Komarova i polomljena kost je brzo srasla. Bio je u orbiti tri puta i jednom je sproveo izlazak u otvoreni svemir.

Deset jaja oprati i staviti u staklenu teglu. Iscediti sok od nekoliko limuna i dodati u teglu (sok mora da pokrije jaja). Kada se ljuska rastvori, procediti napitak. Uzimati 2-3 supene kašike pre jela.