Stomak, bol, devojka
Shutterstock, ilustracija
Stomak, bol, devojka

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kamenje u žuči su kristali koji nastaju nakupljanjem normalnih ili abnormalnih sastojaka žuči kada se poremeti njihova ravnoteža. Mogu biti veličine poput zrna peska ili pak veći od centimetra.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako na određene faktore rizika ne možete da utičete (genetiku, godine i pol), postoje stvari koje možete da učinite u svrhu prevencije. Za početak – izgubite višak kilograma jer je prema studiji objavljenoj u magazinu "Gut and Liver" upravo gojaznost vodeći uzrok nastanka kamenja u žuči.

Izbegavajte agresivne dijete

Najbolji način za sprečavanje nastanka kamenja jeste stalna umerena i pravilna ishrana. Ako imate viška kilograma mršavite sporim tempom jer u suprotnom možete i da povećate rizik za nastanak kamena. Konzumirajte namirnice bogate vlaknima, izbegavajte šećer, a povećajte unos žitarica celog zrna, jedite zdrave masti, kao što je maslinovo ulje.

Suncokretovo, maslinovo ili grožđano ulje

shutterstock

Foto: shutterstock

Vežbajte

Redovna fizička aktivnost može da pomogne kao prevencija, a intenzitet vežbanja nije važan. Pokušajte da za fizičku aktivnost odvojitr 30 minuta par puta nedeljno.

Koristite kurkumu

Kurkuma je izuzetno snažan antioksidant i pomaže u borbi protiv svih upala, a stručnjaci se slažu kako povećava topivost žuči i tako olakšava organizmu razgrađivanje materija.