Dijeta
Shutterstock
Dijeta
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evo problema koji mogu da nastanu ukoliko se nedovoljno hranite:

1. Nizak šećer u krvi. Preskakanje obroka ili manji unos hrane od uobičajenog u kombinaciji s fizičkom aktivnošću uzrokuje velike i nagle padove nivoa šećera u krvi koji se manifestuje kao osećaj gladi praćen znojenjem dlanova, drhtavicom i opštom slabošću.

2. Ne mršavite, ali gubite mišićnu masu. Ako svoje telo ne hranite namirnicama koje su mu potrebne, ono će čuvati zalihe masti i umesto njih sagorevaće mišiće kako bi dobilo energiju. Gubitak mišićne mase usporiće vaš metabolizam, a samim time i gubitak kilograma.

3. Nedostatak energije i osećaj umora. Kada vaše telo ne dobija sve potrebne hranljive sastojke prati vas stalan osećaj umora i letargije, fali vam energije. Svom telu ne dajete potrebno "gorivo" i to morate odmah da promenite. Pokušajte da se pridržavate zlatnog pravila o tri obroka i dve užine.

4. Stalno vam je hladno. Nedovoljan unos kalorija uzrokuje smanjenje telesne temperature. Tačnije, telo ne može da proizvodi i održava potrebnu toplinu bez kalorija. Restriktivno unošenje kalorija utiče na rad određenih hormona u našem telu kao što su hormoni štitne železde.

5. Osećate glad. Ako izbegavate hranu pratiće vas stalni osećaj gladi. Međutim, posto je i slučajevi u kojima ljudi jedu često, ali i dalje osećaju glad. Tada je problem u namirnicama koje konzumiraju, a koje su pune ugljenih hidrata i nedostaje im dobrih masti i proteina, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Tagovi