Alo dijeta
Alo!
Alo dijeta

Alo!

Alo dijeta, Foto: Alo!

Nikome nije bilo jasno kako uspevaju da sačuvaju vitku liniju uprkos svim kalorijskim bombama i otporu koji imaju prema vežbanju. Tajna je u Dukanovoj dijeti, koju praktikuju i mnoge holivudske zvezde poput Dženifer Lopez. Dijetu je osmislio neurohirurg dr Pjer Dukan, i to sasvim slučajno, kada mu se prijatelj požalio da mora da smrša, ali ne može da se odrekne mesa.

ZA PET DANA 4,5 kg MANJE

- Rekao sam mu da pet dana ne jede ništa osim belančevina i da ne pije ništa osim vode, što je rezultiralo gubitkom 4,5 kilograma. U narednih pet dana skinuo je još tri kilograma pridržavajući se ovog režima ishrane - objašnjava dr Dukan, koji je nakon toga prestao da se bavi neurohirurgijom i sledećih 35 godina posvetio razvijanju svoje dijete.

OSLOBODITE SE MASNIH NASLAGA

U ovoj dijeti sve počinje naglim gubitkom kilograma za samo nekoliko dana, kada ne sme da se jede ništa drugo osim belančevina. Prva faza, nazvana faza napada, traje od pet do deset dana, u zavisnosti od toga koliko kilograma želite da izgubite.

U tom kratkom razdoblju proteini podstiču izbacivanje suvišne tečnosti, a ketoni koje organizam proizvodi usled pojačanog unosa belančevina suzbijaju apetit. Pritom zadržavate mišićnu masu i zdrav izgled kože.
Jedite: Pileće i ćureće meso, ribu (najbolje plavu morsku), teletinu, junetinu i jagnjetinu, jaja, nemasni sir i jogurt, bademe. Dozvoljeno je i svinjsko meso, ali u manjim količinama.
Traje: Od pet do deset dana.

PROTEINSKI ČETVRTAK

Držeći se jednog proteinskog dana nedeljno možete odmah da izgubite od pola do jednog kilograma i da se tako oslobodite viška koji se nakupio.
Dr Dukan preporučuje da to bude četvrtak. „Proteinski četvrtak“ postao je toliko popularan u Francuskoj da mnogi restorani tog dana služe isključivo ribu ili meso, bez povrća kao priloga ili salate.

OBOGATITE JELOVNIK POVRĆEM

Nakon faze napada sledi razdoblje u kojem ćete jelovnik, koji se sastojao samo od mesa, ribe i nemasnih mlečnih namirnica, obogatiti neograničenim količinama povrća. U tom periodu gubićete kilogram nedeljno, bićete zdravi, srećni i siti.
Jedite: Sve vrste mesa, ribe i mlečnih proizvoda kao i u prvoj fazi, kao i sirovo, bareno i grilovano povrće. Ne preterujte s krompirom.
Traje: Koliko želite (nedeljno se gubi jedan kilogram).

VREME JE ZA TESTENINU I VOĆE

Kada dostignete željenu težinu, počinje faza osnaženja, u kojoj ćete početi da jedete sve namirnice koje ste za vreme prve dve faze izbegavali, poput voća, hleba, sira, testenine...
U ovoj fazi sebi tokom nedelje možete da priuštite dva nagradna obroka s puterom, hlebom, tortom, kolačem, čokoladom, alkoholom... Nećete gubiti kilograme, ali ih nećete ni dobijati. Ako se ovog režima ishrane pridržavate pet dana, dodatno ćete zacementirati prethodni gubitak kilograma.
Obogatite jelovnik voćem, hlebom, tvrdim sirevima, testeninom... Dva puta nedeljno smete da date sebi oduška i da se počastite parčetom torte, kolačem, čokoladom, alkoholom, kaloričnim frapeom...
Traje: Pet dana (ne mršavite i ne gojite se).

UVEDITE PROTEINSKI DAN

Kad stabilizujete težinu, ući ćete u četvrtu fazu, koja treba da traje do kraja vašeg života. U njoj je dopušteno sve, ali uz jednu napomenu - jedan dan u nedelji zauvek mora da bude proteinski dan, kada ćete jesti samo belančevine i izgubiti sve ono što ste tokom nedelje nakupili.
Jedite: Sve što poželite, s tim što jednom nedeljno smete da konzumirate samo proteine, kao u prvoj fazi.
Traje: Do kraja života (gubite od pola do jednog kilograma nedeljno)

Komentari (2)

kasper

22.12.2016 08:44

koliko naziva za atkinsa koji je potvrdjeno nezdrav. najveca laz je da ne gubis misicnu masu. sto bi telo bilo budala pa ti umesto misica prvo pojelo masti. probao sam 3 puta u zivotu. nikad duze od 5 dana nisam izdrzao. pola kile nisam izgubio, olovku od malaksalosti nisam mogao da podignem u zivci mi otisli

Maki

23.12.2016 08:41

Probala nekoliko puta, svaki put padala u nesvest. Mozak se hrani šećerima!