Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer
Shutterstock, ilustracija
Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer

Shutterstock, ilustracija

Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer, Foto: Shutterstock, ilustracija

Prvi na listi je visok holesterol, tvrdi američka genetičarka Šivani Nazaret.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

"Jedna od 500 osoba ima genetsku mutaciju koja je uzrok porodične hiperkolesterolemije - nasledne bolesti srca koja može da bude uzrok preranog srčanog ili moždanog udara", kaže Nazaret i dodaje da oboleli teško regulišu holesterol koji se nagomilava u venama.

Rak dojke i ćelavost

I dok oba roditelja mogu biti krivci za visok holesterol, rak dojke se nasleđuje od oca.

Ćelav ćelavost

Profimedia

Ćelav ćelavost, Foto: Profimedia

Naime, svaki čovek je rođen sa genima BRCA1 i BRCA2 koji ne stvaraju zdravstvene probleme dok nisu mutirani. Ali žene koje naslede mutaciju jednog ili oba BRCA gena od strane oca imaju veći rizik od nastanka raka dojke, pogotovo ako i majka ima tu mutaciju. Doktorka Nazaret je objasnila kako navedeni geni nisu opasni po zdravlje muškaraca jer je rak dojke retka pojava među muškom populacijom, dok se isto ne može reći i za žene.

Ako za gubitak kose okrivljujete mušku stranu porodice - obraćate se na pogrešnu adresu. Gen koji ima ključnu ulogu kod ćelavosti nalazi se na hromozomu X, koji muškarci uvek nasleđuju od majki, dok žene isti gen preuzimaju od oba roditelja.

Za dijabetes tipa 2 najčešće je kriv neuredan način života, mada istraživanja pokazuju da čak 5 posto mladih ima znakove ove bolesti iako nisu gojazni i redovno vežbaju. I ovde je problem genetska mutacija pa se radi o obliku dijabetesa koji su naučnici nazvali MODY.

Lekar, doktor, pregled, bolest, bolnica

Shutterstock, ilustracija

Lekar, doktor, pregled, bolest, bolnica, Foto: Shutterstock, ilustracija

"Rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo je važno jer njima treba drugačija terapija koja može godinama da kontroliše bolest bez pojave komplikacija", kaže Nazaret.

Komplikacije se javljaju i kod intolerancije na laktozu

Urođena intolerancija na laktozu retka je bolest uzrokovana mutacijom u genu koji proizvodi enzim laktazu. Manifestuje se jakim vodenastim prolivom koji se javlja ubrzo nakon prvog obroka mleka (dojenja).

Krv, krvna slika, analize

Shutterstock, ilustracija

Krv, krvna slika, analize, Foto: Shutterstock, ilustracija

"Urođena intolerancija laktoze javlja se retko, ali 65 posto odraslih je osetilo smetnje pri varenju nakon konzumacije mlečnih proizvoda", tvrdi Nazaret. Ona dodaje da se kod većine ljudi osetljivost na laktozu smanjuje s godinama.

Glavobolje i mentalne bolesti

Sklonost dugotrajnim i teškim glavoboljama popraćenim mučninom nasledna je u čak 70 do 80 posto slučajeva, tvrdi dr Kejt Henri sa Univerziteta Njujork. Naučnici su otkrili kako gen pod nazivom tresk izaziva pojavu migrena, a on se često nasleđuje od roditelja.

Deca krevet spavanje roditelji

Shutterstock

Deca krevet spavanje roditelji, Foto: Shutterstock

Ako je vaša majka imala probleme sa srcem, imate 20 odsto veću verovatnoću da ćete ih imati i vi, otkrile su četiri odvojene naučne studije. Način na koji raniji infarkt majke utiče na našu sklonost njemu nije u potpunosti razjašnjen, ali je ipak očit, tvrde stručnjaci.

Mogućnost da ćete naslediti sklonost oboljevanju od depresije iznosi oko 10 posto, otkrio je američki Institut za mentalno zdravlje. Stručnjaci objašnjavaju da je depresija samo jedna od psihičkih bolesti koje se mogu naslediti, uz bipolarni poremećaj i šizofreniju.