Čaj zima devojka
Shutterstock
Čaj zima devojka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Za ovaj jedinstveni recept moskovske onkologinje dr Filipove potrebni su vam sveži mladi šampinjoni, sveži divlji kupus (lat. Brassica oleracea) i med lipe.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Zašto kupus?

Kupus ili zelje je omiljeno jelo na našim stolovima, posebno u ukiseljenom obliku. No, znate li da je on i vrlo delotvoran, a jeftin lek za mnoge tegobe?

 

Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina kao i minerali magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum i natrijum.

Postoje mnoge vrste kupusa, a najpoznatije su beli i crveni te savojski kupus, koji kod nas pogrešno nazivaju keljem.

Zdravlje hrana srce jabuka luk grožđe

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Za najdelotvorniji važi crveni, koji je i do sedam puta lekovitiji od belog, a njegova boja ukazuje na prisutnost lekovitih jedinjenja antocijanina.

Kupus je najbolje jesti sirov ili kratko kuvan. U svrhu lečenja, koristite neprskani domaći ili organski uzgojeni kupus.

Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti.

Devojka jede kupus

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kuvani kupus je odlično sredstvo za prolećnu detoksikaciju te je jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teškoće, slabosti i slabe koncentracije.

Kupus obiluje antikancerogenim jedinjenjem sinigrinom, koji poseduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate, creva i žuči.

Izvrsno je i protivupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.

Kod plućnih bolesti delotvoran je sok od kupusa pomešan s medom.
On čisti disajne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa.

Kod bolesti grla preporučljivo je grgljati sok od kupusa.

Kupus

Profimedia

Foto: Profimedia

Lekovito delovanje kupusa:


deluje preventivno protiv raka
potpomaže mršavljenje
poboljšava probavu
ima antiupalna svojstva
leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu
jača imunitet
čisti organizam
ublažava depresiju i teškoću
poboljšava koncentraciju
pomaže kod bolesti disajnih puteva

Čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zašto lipov med?

Lipov med se dobija od cveta stabla lipe. S obzirom da lipov med podstiče znojenje, korištenje tog meda preporuča se kod prehlada i gripa, i naravno za eliminaciju toksina iz tela. Lipov med se preporučuje kod smetnji i upala disajnih i probavnih organa.

Lipov med pospešuje metabolizam, a po ukusu podseća na čaj od lipe. Ovaj med pojačava rad srca i cirkulaciju.