Dr Vesna Tešić
youtube/screenshot/rts ordinacij
Dr Vesna Tešić

youtube/screenshot/rts ordinacij

Dr Vesna Tešić, Foto: youtube/screenshot/rts ordinacij

Tema koja i dalje buni mnoge žene – da li intimnu higijenu treba da održavaju samo vodom ili i korišćenjem sapuna i kupke, a o tome je za RTS govorila ginekolog Vesna Tešić.

Da li Vi poslušali savet dr Tešić?

 

Kada je reč o higijeni polnog organa, ova doktorka je istakla da je vrlo bitno da li se žena nalazi u generativnom periodu ili je u menopauzi, i u zavisnosti od toga, mora se prilagoditi higijena.

- Postoje sredstva koja su za generativni period i ona su nešto jačeg sastava i vrlo je važno da sadrže mlečnu kiselinu jer zaista štiti od infekcija i održava pH vrednost. Druga stvar za higijenu kože spoljnih genitalnih organa kod žena koje su u menopauzi, apsolutno treba koristiti blaža sredstva, jer se zbog nedostatka hormona koža istanjuje i podložnija je infekcijama. Pri kupovini sredstava, treba voditi računa pre svega da ne sadrže paraben, kažu da su ta sredstva štetna i toksična. Danas ima mnogo preparata, i na kantarionovom ulju za koje kažu da je veoma blagotvorno jer je antiseptik, ima sredstava na bazi žalfije i slično... - rekla je za RTS doktorka Vesna Tešić.

Ona ističe da samo pranje vodom nije dovoljno, ali i da su bake nekada intimno zdravlje održavale stavljanjem kiselog mleka u vaginu.

- Ranije su bake imale određene rituale koje su sprovodile, retko koja baka nije imala irigator, to je kantica za vaginalno ispiranje. Drugo, zaista su koristile mlečnu kiselinu, koristile su kiselo mleko da bi održale pH vrednost vagine, to je zaista tačno i tačno je da su puno koristile kantarionovo ulje, žalfiju. Do osamdesetih godina je to bilo vrlo rasprostranjeno. Nije greška koristiti kiselo mleko, sada imate i tablete koje su u stvari na bazi mlečne kiseline, koje su jako delotvorne, imate i kreme za žene u postmenopauzi...".

Pročitajte: