So začin
Profimedia
So začin

Profimedia

So začin, Foto: Profimedia

 Kineski naučnici su dokazali da kada bi se redukovao unos soli za četvrtinu to bi bukvalno prepolovilo rizik od smrti. Ovo je prva studija koja povezuje koliko bi redukovanje unosa natrijum hlorida, odnosno kuhinjske soli smanjilo rizik od stvaranja srčanih oboljenja i od same smrti.

Naučnici su rešili da ispitivanje sprovedu u kineskoj provinciji Šandong, gde je već utvrđeno da je petina stanovnika koja umre zbog problema sa srcem unosila veliku količinu soli kroz ishranu tokom života. Hrana u ovoj provinciji je prepoznatljiva po jakoj začinjenosti i posoljenosti.

Smanjenje konzumiranja soli sa 12, 5 grama po danu na 9 grama bi doprinelo da se prepolovi smrtni ishod ljudi koji boluju od kardiovaskularnih oboljenja. Smanjenjem krvnog pritiska, koji direktno strada od unosa soli bi se izbegle mnoge tragedije.

PROČITAJTE JOŠ:

 Istraživanje je sprovedeno 2011. godine na 13.000 odraslih ljudi kojima je dijagnostikovan visok krvni pritisak, uzrasta od 25 do 69 godina. pored toga uziman je uzorak urina tokom 24 sata kod 1.769 odraslih ljudi da bi se proveravao nivo soli u organizmu.

Kada su analizirali podatke dobili su računicu da gotovo 20 odsto smtrnih ishoda ljudi u ovoj provinciji koji su imali srčana oboljenja je povezano sa unosom slane hrane. Ta brojka prelazi 16.000 ljudi u toj poslednjoj godini ispitivanja.

- Važno je da smo povezali uzroke smrti srčanih bolesnika sa nečim što može lako da se ukloni. Potrebno je samo da ljudi u ovoj provinciji, pa i širom sveta redukuju unos slane hrane i tako će izbeći visok krvni pritisak, a zatim i srčani udar - kaže autor studije dr Šivej Liu.

 Svetska zdravstvena organizacija je preporučila ljudima da unose najviše 5 grama soli na dan ukoliko misle da se spasu od ovih opakih bolesti koje vode direktno u smrt.

Konkretno, u provinciji Šandong je sprovedena mera gde se prosečan unos soli smanjio na 10 grama po danu, što je tek početak novog zakonskog programa.

- Neophodno je proširiti kolektivnu svest o lošim efektima koje ima unošenje soli u organizam kako bi ljudi sami počeli da vode računa o tome šta jedu i kako bi se povećao unos vode koja ubrzava metabolizam, pa samim tim brže izbacuje so iz tela - kaže dr Liu.