Voće, kupovina, market
Shutterstock, ilustracija
Prodavnica povrće voće namirnice

Shutterstock

Prodavnica, Foto: Shutterstock

Zanimljivo je da su Mesopotamci verovali kako je stablo nara zapravo sveto stablo, dok se u starom Japanu recimo verovalo kako upravo ova voćka tera zle duhove. Tu je i jedna interesantna islamska legenda po kojoj svaki nar sadrži zrno koje se spustilo iz raja. Takođe, u antičko doba zbog velikog broja semenki smatrao se simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću. No, tu nije kraj - drevni Egipćani sahranjivani su sa ovim voćkama jer su verovali da simbolizuje nadu u novi život, a nar je čak bio i deo verskih slika na kojima su neretko prikazani Devica Marija ili mali Isus kako u ruci drže ovaj plod.

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko je nar bio cenjen svedoči i anegdota o španskoj kraljici Izabeli I, koja je nakon što je 1492. godine osvojila Granadu, sa narom u ruci na sav glas objavila: "Baš kao nar, osvojiću Andaluziju, zrno po zrno". Nar je tokom istorije još jednom zauzeo važno mesto kada je završio na heraldičkom bedžu engleskog kralja Henrika VI.

Nar nije uludo bio toliko na ceni u prošlosti - ovaj plod je zaista svemoćan: neizostavan je deo libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, ali je njegova primena nezamenjiva i u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.

Dokazano je da 100 mililitara nara sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe, ali blagodati nara se tu ne završavaju.

"Nar je zaistva visokovredna namirnica, bogat mikronutrijentima moćnog antioksidantnog dejstva, među kojima se naročito ističu vitamin C, E, B5, minerali K, Fe, ali i polifenoli (ima ih više nego u zelenom čaju!) koji nas štite od kancera. Zbog nevelikog sadržaja šećera, poredivši sa drugim voćem, dobar je saveznik svih koji su na restriktivnim režimima, te slobodno mogu uživati u ovom voću", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.Sjajan efekat nar postiže i pri lečenju posekotina, opekotina i drugih rana. Takođe, određena istraživanja tvrde da sok od nara može da pomogne muškarcima koji imaju problema sa erekcijom - navodno jedna čaša sok od nara na dan deluje poput vijagre. U lepezi brojnih bolesti potvrđeno je da konzumiranje soka nara usporava i razvoj Alchajmerove bolesti. 

Nar Voće

Shutterstock

Nar, Foto: Shutterstock

Ipak, oprez - nar ne mogu svi da konzumiraju, bar ne semenke ovog crvenog ploda.

PROČITAJTE JOŠ:

"Grupe koje, pak, treba da izbegavaju nar, zbog sitnih koščica kojima obiluje - jesu oni pogođeni kronovom bolešću, raznim vrstama kolitisa i sličnim bolestima digestivnog trakta, međutim i ove grupe mogu uživati u soku od nara, bez bojazni po svoje zdravlje", zaključuje Tanja Olajdžija.Nar je čudotvoran i kada je nega lepote u pitanju - redovnom konzumacijom dobićemo lepšu kosu, kožu i nokte, usporiti stres, ali ćemo i potpuno otkloniti stres. Sadrži elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimuliše proizvodnju kolagena, a što je više kolagena u našoj koži - to su bore manje primetne!

Sezona nara je pred nama, a njegova cena ume da bude malo jača, čak i preko 300 dinara, no neka vas to ne plaši - ponekad vam je potreban samo jedan plod da popravite svoj imunitet, ali i raspoloženje!