Bolovi u stomaku Stomačni bolovi Menstruacija
Shutterstock
Bolovi u stomaku Stomačni bolovi Menstruacija

Shutterstock

Bolovi u stomaku Stomačni bolovi Menstruacija, Foto: Shutterstock

Obratite pažnju da li zapostavljate svoje zdravlje jer to može uzrokovati izostanak mesečnog ciklusa. Neki od uzroka mogu biti prepuštanje stresu, putovanja koja mogu biti šok za organizam i premalo sna.

Stres

Stres mogu da uzrokovati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preselenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa.

Situacije koje naglo povećavaju nivo stresa mogu dovesti do izostanka menstruacije 

Veliki stres utiče na deo mozga pod nazivom hipotalamus koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

Putovanja

Putovanja, posebno duža mogu biti veliki šok za telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog "jet laga" – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

Takve promene mogu uticati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. Ali ne brinite, menstruacija bi trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

Premalo sna

Odmor nije sedenje ispred tv-a, morate se naspavati. Premalo sna može uzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je da je ljudskom telu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promeniti dnevne rutine i pokušati da telu pružite dovoljno vremena da se odmori.