Spavanje
promo
Spavanje

promo

Spavanje, Foto: promo

S obzirom na ubrzanu svakodnevicu, ljudi sve manje pridaju pažnju snu. Donosimo vam pet pitanja na koja morate odgovoriti ako loše spavate.

1. Koliko mi dugo treba da zaspim?

Trebalo bi da zaspite za 15 do 20 minuta. Ako vam je potrebno manje od pet minuta da zaspite, imate dubok san i možete zaspati bilo gde i bilo kada, onda postoji mogućnost da imate problem. Vi ste hronično neispavani.

2. Imam li problema s disanjem?

Glasno hrkanje, kratke pauze prilikom disanja, mogu vam poremetiti san jer se osoba često budi kako bi normalno disala. Posledice takvog disanja mogu ugroziti vaše zdravlje. 

3. Da li mi je teško da se probudim?

Za ovo ne postoji određeni tretman ili način lečenja, ali zato samoj sebi možeš pomoći. Nedostatak sna tu igra najveću ulogu, ali ne i jedinu. Kako biste se što lakše probudili treba svakodnevno da izbegavate stres.

4. Jesam li popodne umorna?

Kako biste se suprotstavili popodnevnom umoru najbolje rešenje je - popodnevno dremanje. Dremanje treba trajati od 10 do 20 minuta. Tada još ne dolazi do dubokog sna pa ćete se osećati energično.

5. Spavam li kvalitetno?

Ovo je vrlo važno pitanje čiji odgovor treba uvek da imate na umu. Naime, većini odraslih osoba potreban je san od sedam i po do osam i po sati. Kvalitetan san vrlo je bitan za zdravlje kako bismo što bolje funkcionisali tokom dana.

Ako svi odgovori ukazuju na to da imate velikih problema sa spavanjem koje ne možete rešiti bez stručne pomoći, najbolje bi bilo da se obratite se svom lekaru.

Pogledajte još: