Lepota
Shutterstock
Lepota

Shutterstock

Odeća pokriva crvenilo, modrice ili otoke, Foto: Shutterstock

Pa ko će ispod sve te odeće primetiti fleke od sunca na vašim rukama i dekolteu ili, ne daj bože, zapuštenu oblast prepona. Samo nemojte previše da se opustite zato što je ako se lepo negujete ili ste obećali sebi da ćete početi sad vreme za taj posao. Dermatolozi i preporučuju da se tretmani za takozvane pauk vene, fleke od sunca i neželjene dlačice rade zimi jer zahtevaju više vremena, slabije sunčeve zrake i odeću koja pokriva faze procesa poput crvenila, modrica ili otoka.

Paukove vene

Krvni sudovi na nogama koji izgledaju kao paukova mreža su oštećeni, više ne hrane kožu i potkožno tkivo i predstavljaju estetski problem. Metodom sklerozacije se uklanjaju srednji i veći kapilari na nogama, kao i manje i srednje proširene vene. Procedura se radi ubrizgavanjem aktivne supstance u krvni sud iglom manjeg prečnika od prečnika krvnog suda. Tokom procedure ne postoji bol, a veoma retko pacijenti imaju osećaj peckanja. Skleroterapija se koristi decenijama i, bez obzira na svakodnevni razvoj laserske tehnologije, i dalje je zlatni standard za rešavanje problema proširenih kapilara na nogama, objašnjava dr Svetlana Đurišić, specijalista dermatovenerologije.

ZAŠTO SADA: Nakon ubrizgavanja sklerozantnog sredstva kapilar nestane na nekoliko minuta, a onda se razvija blaga upala u ćelijama zida kapilara, pa on u narednih sedam dana izgleda lošije nego pre tretmana. Odeća u ovom slučaju dobro dođe, naročito što je posle tretmana važna kompresija tretiranih kapilara, koja pomaže slepljivanju upaljenog zida krvnog suda, pa se nose i čarape za vene, a to je praktičnije raditi leti nego zimi.

Fleke

Često nakon leta na koži ostaju fleke od sunca i delovi koji su neravnomerno pigmentisani. Ova pojava delom zavisi od količine melanina u koži na određenom mestu, delom od preteranog izlaganja UV zracima bez prave zaštite, a javlja se i usled procesa starenja kože, genetskih predispozicija i hormonskog disbalansa. Kada se proces pigmentacije poremeti, boja tena više nije ujednačena, a ružne smeđe fleke pojavljuju se na mestima gde se akumuliraju melanin i lipofuscin. Zato se radi tretman specijalnim serumima i kremama za posvetljivanje tena i zaštitu epiderma, kaže Jasna Obradović.

ZAŠTO SADA: Tretiranje kože traje minimum dva meseca, a tretmani se rade na svakih 15 dana. Kožu je potrebno zaštititi od sunca tokom upotrebe ovih preparata, odnosno ne sme se uopšte izlagati suncu. Zato je uklanjanje fleka najbolje raditi u zimskim mesecima kako bi se koža što bolje pripremila za prve sunčeve zrake.

Epilacija

Zimi se svi malo opustimo kad je reč o depilaciji, a to je pravo godišnje doba da se zauvek rešimo malja. Najbolja metoda za to je epilacija laserom, prilikom koje se laserski snop usmerava na kožu, gde se snop apsorbuje u folikulu dlake, kaže dr med. sci. Brankica Tepavčević, specijalista plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije. Svetlosni zrak se u koži pretvara u toplotu, koja trajno uništava folikul dlake. Folikuli dlaka koje se nalaze u aktivnoj fazi rasta predstavljaju najbolji cilj za laserski snop, jer su bogati pigmentom, i to je 70-90 odsto dlaka. Procedura se nakon dva do tri meseca ponavlja kod preostalih dlaka koje su izašle iz faze regresije i odmora i počele da rastu.

ZAŠTO SADA: Trajna epilacija zahteva vreme. Na tretman je potrebno doći s maljama koje su duge oko 1 milimetar. Četiri nedelje ranije dlake se ne smeju izbeljivati, čupati pincetom, niti depilirati voskom da se ne bi oštetio koren dlake, već se smeju uklanjati samo sa površine kože makazicama, brijačem ili depil-kremom. Oko dve nedelje pre i posle trajne epilacije nije dozvoljeno sunčanje.