Pijaca, voće, povrće
Alo!/ Masanori Jošida
Pijaca, voće, povrće

Alo!/ Masanori Jošida

povrće, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Od maja, pa čak do kraja avgusta na pijaci možete pronaći povrće koje u jeku sezone košta manje od 40 dinara po kilogramu, a pravi je kulinarski biser, posebno kada vodite računa o ishrani, a pride i moćan izvor nutrijenata.

Ako već niste shvatili o kom je povrću reč, to su - tikvice! Jedinstveno povrće koje je zastupljeno u gotovo svim kuhinjama sveta, a sa porašću svesti o tome šta jedemo i popularizacijom zdrave ishrane, one su još više dobile na ceni. U francuskoj i italijanskoj kuhinji spremaju se i cvetovi tikvice, najčešće pohovani, a gurmani tvrde da su još ukusniji od samog ploda.

Ovo povrće dolazi nam iz Meksika, a prisutno je u ishrani ljudskog roda više od 10.000 godina, no hajde da vidimo šta to može da nam ponudi kada je u pitanju nutritivna vrednost.

Tikvice u sebi sadrže minerale poput mangana, magnezijuma, fosfora, bakra, gvožđa, cinka i kalcijuma. Takođe, odličan su izvor vitamina C, a tu su i vitamini B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, pirodoksin, te vitamin K, beta karoten, dijetetska vlakna...

Tikvice

shutterstock

Tikvice, Foto: shutterstock

Kako izabrati najbolje tikvice?

Prilikom kupovine tikvica, imajte na umu da su najbolje one koje su su dugačke do 15 santimetara, a po pravilu najbolji ukus imaju one manje veličine. Birajte plodove koji su teški i blistavi, i ne pokazuju znakove smežuranosti.

Tikvice u frižideru mogu da stoje do sedam dana, a možete ih čuvati i u zamrzivaču. Pre zamrzavanja savetuje se da se iseku na kriške i blanširaju dva minuta.

Tikvice kao saveznik dijete

Tikvice na 100 grama imaju svega 16 kalorija, što ih čini neverovatno dobrom namirnicom za dijetu, a pritom je i bogata dijetetskim vlaknima. U praksi to znači da ćete moći da pojedete pozamašnu količniu tikvice, a da ne naškodite svojoj figuri. Ako ste rešile da ih uvrstite u dijetu, nemojte im dodavati previše masnoće, i nemojte ljuštiti koru jer u njoj ima najviše dijetetskih vlakana. Takođe, povoljno deluju i na varenje.Kada je reč o zdravstvenim prednostima tikvica - hranljive materije koje sadrže dobre su za srce, snižavaju holesterol, utiču na normalizaciju krvnog pritiska...