Orašasti plodovi
shutterstock
Indijski orah

Shutterstock

Indijski orah, Foto: Shutterstock

Orašaste plodove u poslednje vreme možemo da pronađemo doslovno svuda, a sve se češće spominju i u kontekstu zdrave ishrane…

No kada bi morali da odaberete samo jednu vrstu orašastih plodova koju ćete konzumirati, to bi svakako trebalo da bude indijski orah. Zašto? Najkraće rečeno, indijski orasi su prepuni zdravstvenih koristi koje jednostavno ne smete da ignorišete. U nastavku donosimo samo neke od njih.

Indijski orasi su dobri za vašu kožu, kosu i kosti

Jedna šaka indijskih oraha (otprilike jedna četvrtina šolje) zadovoljiće čak 98% preporučene dnevne potrebe za bakrom! Iako se može činiti čudnim konzumirati bakar, on je vrlo važan za proizvodnju melanina, koji je vrlo bitan za proizvodnju pigmenata kože i kose. Indijski orasi takođe su bogati gvožđem i magnezijem, koji su ključni za održavanje zdravih kostiju.

Indijski orasi su bogati proteinima

Baš kao i većina orašastih plodova, indijski orasi su odličan način da zadovoljite dnevnu potrebu vašeg organizma za proteinima. Jedna šaka indijskog oraha sadrži čak 5 grama proteina, stoga su čak i male porcije vrlo korisne i bogate nutrijentima. Takođe, indijski orah je odlična grickalica nakon fizičke aktivnosti.

Indijske orahe lako možete da uključite u svoje obroke

Indijski orasi su bez sumnje najraznovrsniji orašasti plodovi. Možete ih ubaciti u ovsene kaše ili smuti kako biste obogatili svoj doručak, salati za zdravi ručak, ili ubaciti u prženo jelo za večeru. Opcije su gotovo beskrajne.

Indijski orasi su prepuni dobrih masti

Verovatno ste već čuli da su indijski orasi među najmasnijim orašastim plodovima, ali je važno razumeti o kakvim mastima se radi. Čak 82% ovih masnoća zapravo su nezasićene masne kiseline, od čega je 66% mononezasićenih. Drugim rečima, reč je o vrlo zdravim masnoćama koje umanjuju rizik od raznih srčanih oboljenja.

Komentari (1)

zora vukasinovic

28.08.2018 22:31

gdje da ih kupim.africku sljivu krajina od knin reklamira a indijskih oraja ni za lijek.koja firma to uvozi u repubiku srpku.pomozite dok ne bude kasno.