Koren, crni koren
Profimedia
Koren, crni koren

Profimedia

Koren, crni koren, Foto: Profimedia

Crni koren (salsify) je korensko povrće, poput šargarepe, krompira i komorača. Kada se koren oljušti, nalazi se uska bela šipka u prednjem delu koja svojim izgledom podseća na šparglu, ali ove dve vrste povrća zapravo nisu iste.

PROČITAJTE JOŠ:

Crni koren potiče iz porodice maslačka, a postoje dve vrste ovog povrća: crna i bela. Crni je ukusnija i jednostavnija za ljuštenje.I dok je bila jedna od omiljenih namirnica ljudi tokom 1800. godina, danas ćete je često videti na meniju skupocenih restorana.

Salsify ima ukus ostriga, a neki je porede i sa artičokama, samo sa više tečnosti. Možda vam zvuči da ima jak ukus, ali uzmite u obzir da razne vrste ovog povrća imaju drugačiju aromu. Crni koren sadrži više kalcijuma od banana, bogat he proteinom, gvožđem i bakrom, pa ima razne zdravstvene koristi.

Kada je reč o kuvanju, najbolje je oguliti povrćku, oprati je, iseckati na male delove, ubaciti u prokuvanu vodu, dodati malo maslaca, soka od limuna i soli. Kuvati na umerenoj jačini vatre, a potom kada je skuvana, osušiti je dobro. Preko nje se može dodati bešamel sos. Za razliku od drugog korenskog povrća, crni koren zapravo može da se jede i u svežem stanju.

 

Komentari (1)

MiPoK

02.12.2018 22:46

Najlekovitija biljka na svetu je beli luk. Kakav crni koren, kurkuma i ostala boranija. Ni prići ovom prvonavedenom. Samo da smrdi, smrdi.