Čudesni lek za karcinom ne postoji
shutterstock
Čudesni lek za karcinom ne postoji

shutterstock

Čudesni lek za karcinom ne postoji, Foto: shutterstock

Vrsta lekova koja se najčešće koristi za lečenje problema sa želucem, kao što su gorušica, bol u stomaku, težina u želucu, nadutost, podrigivanje ili mučnina, u vezi je sa povećanim rizikom od raka želuca. To su lekovi čija je aktivna supstanca jedinjenje koje se zove Inhibitor protonske pumpe, koji se jesu pokazali kao najdelotvorniji u suzbijanju ovih želudačnih tegoba. 

Povećanu opasnost od kancera želuca, čak i do 250 odsto, imaju dugogodišnji korisnici ovog leka, kao i oni koji ga veoma često uzimaju.

Ovi rizici su povezani i sa bakterijom Helikobakter pilori, koja je jedan od glavnih uzročnika čira na želucu. Više od polovine svetske populacije je nosi u sebi - najčešće bezazleno, ali u malom procentu ljudi, ova bakterija je povezana sa razvojem raka želuca.

Lekovi tablete antibiotici lek pilule

Shutterstock

Lekovi tablete antibiotici lek pilule, Foto: Shutterstock

Treba naglasiti da su povećani rizici od kancera želuca povećani samo kod onih pacijenata koji ove lekove koriste duži vremenski period. Ukoliko se uzimaju povremeno, ne bi trebalo da izazivaju takvu vrstu problema.

Istraživači su priznali da je ovo samo preliminarna studija, tako da ne možemo pretpostaviti iz podataka o tome da su ovi lekovi uzrok kancera, ali ipak je to alarmantan nalaz koji pokazuje da je potrebno izvršiti više istraživanja o ovoj pojavi, koja do sada nije proučena adekvatno.

Interesantno je da autori nisu našli takvu korelaciju između rizika od karcionoma želuca i dugotrajnog tretmana sa drugim lekovima koje olakšavaju želudačne tegobe, a to ukazuje da smanjenje povećane kiseline nije jedini faktor rizika.

Svakako je potrebna mnogo opsežnije istraživanje da bi se shvatila ova uzročno-posledična veza, a do tada, jedini savet je da lekove sa ovim jedinjenjem ne koristite kao dugoročnu terapiju, već samo za pojedinačne, akutne slučajeve tegoba sa želucom        

Komentari (1)

XXL

02.04.2018 13:53

Da ne ispadne ova vest širenje panike?