Slanina, slaninica
Profimedia.rs
Slanina, slaninica

Profimedia.rs

Slanina, slaninica, Foto: Profimedia.rs

Ljudi dime meso od davnina, pošto je to bio način da se ono sačuva na duže vreme, u doba kada nije bilo frižidera i zamrzivača. Kada su, pre par godina, naučne studije dokazale da je dimljeno meso, uključujući i slaninu, šunku, pršutu, kobasice kancerogeno, nikome nije bilo svejedno. Ko je mogao, prekinuo je da jede, a ko nije bio toliki karakter, bar je smanjio količine tih namirnica.

Zato, zadnjih nekoliko godina, naučnici iz mesne industrije, pokušavaju da nađu način da smanje štetnost dima, ali tako da ne upropaste ukus koji volimo. Sada postoji rešenje za taj problem, pa ćemo uskoro moći da jedemo slaninicu i druge đakonije od dimljenog mesa, bez griže savesti da ugrožavamo svoje zdravlje.

A rešenje je stiglo iz, verovali li ne, auto industrije. Rešenje je u zeolitu. To je prirodni mineral, nastao mešanjem vulkanske lave sa podzemnim, alkalnim vodama. Neškodljiv je za zdravlje, mnogi ga koriste kao suplement, a ima široku primenu u medicini, veterini, poljoprivredi, industriji, a posebno se preporučuje kao čistač od aflatoksina. Važno je napomenuti da zeolit u sirovom stanju nema željena svojstva i njegova upotreba je besmislena. Da bi delovao, zeolit mora da prođe kroz tehnološki postupak mehaničke aktivacije, odnosno, čestice zeolita moraju biti usitnjene do nivoa mikrona kako bi njegove adsorpcione sposobnosti bile optimizovane.

U automobilskoj industriji, zeolit je popularan i koristi se kao filter u automobilskim izduvnim cevima i u sistemima za filtraciju vode. Za potrebe pročišćavanja dima, zeolit je odlična opcija, jer se već́ koristi za smanjivanje štetnih ugljenohidrata za životnu sredinu - pitanjem koje se sve više bavi regulativa Evropske unije.

Kako se ispostavilo, definitivno se može iskoristiti za proizvodnju  filtriranog, "čistijeg" dima, koji zauzvrat može učiniti hranu još ukusnijom. Za sada, istraživači su optimizovali filtere od zeolita, posebno za upotrebu u dimljenju hrane, i uspeli da, između ostalog, uklone čak 93 procenta opasnih materija iz njega. Najbolje od svega je kada su istraživači koristili ovaj filtrirani dim za dimljenje namirnica, panel stručnih ispitanika je zaključio da hrana ovako dimljena, ima uravnoteženiji i bolji ukus.

Samo slanina Srbiju spasava

Ognjen Radošević

Samo slanina Srbiju spasava, Foto: Ognjen Radošević

Iako ova tehnologija nije zaživela, nadamo se da će uskoro.

Ipak, povedite računa. Naravno, postoje i drugi razlozi zbog kojih slanina možda nije najbolja stvar za redovnu ishranu, prvenstveno zbog visokog procenta masti i sadržaja soli. Ali, nadamo se da će ovako dimljena slanina, što pre stići na naš sto.