čaj
Shutterstock
čaj

Shutterstock

čaj, Foto: Shutterstock

Ovaj čaj se od davnina koristi za detoksikaciju, čišćenje i regeneraciju jetre. Dokazano je i da leči bubrežne bolesti i čisti krv. S obzirom da koren čička sadrži inulin, čaj od čička ima i hipoglikemički efekat, pa može da snizi nivo šećera u krvi i da pomogne u lečenju dijabetesa. Istovremeno, čaj od čička poboljšava cirkulaciju, a dobar je i za lečenje bronhijalnog kašlja i drugih iritacija pluća. Čaj od čičkovih semenki je ekasan za lečenje gihta, artritisa i reume. Takođe, istraživanja su pokazala da čaj od čička smanjuje rizik od nastanka raka.

PROČITAJTE JOŠ:

Zanimljiva činjenica je da čaj od čička može da pomogne i kod povećanja grudi, tako što povećava protok krvi u tkivu dojke. Osim kao lekoviti napitak, ovaj čaj se koristi i za spoljnu upotrebu, u vidu obloga ili kupke. Čaj od čička može da deluje veoma umirujuće na kožu. Ako se koristi u vidu obloga, može da pomogne kod zarastanja rana, u slučaju iritirane i upaljene kože, u slučaju osipa, opekotina, akni, ekcema i čireva. Zahvaljujući antioksidativnom dejstvu, čaj od čička može da spreči nastanak bora na licu. Ako se koristi za ispiranje kose, čaj od čička može da pomogne u lečenju peruti i u borbi protiv opadanja kose.

Recept za pripremu ovog čaja:

Čaj od čička se pravi veoma jednostavno. Najpre usitnite 1 kašičicu osušenog korena čička, pa prelijte sa 2.5 decilitra vode i kuvajte dok ne proključa. Zatim, smanjite temperaturu i kuvajte još 2-3 minuta. Poklopite posudu i pustite da odstoji oko 15 minuta, a zatim procedite. Potrebno je da čaj od čička pijete 2-3 puta dnevno, a možete ga i zasladiti. Osim od korena čička, čaj se može praviti i od osušenih listova čička.

Neželjeni efekti

Čaj od čička je generalno bezbedan i može da leči mnoge bolesti. Međutim, trudnice i dojilje treba da ga izbegavaju.

Čaj od čička za grudi

Ukoliko ste mislili da je plastična operacija jedini način da povećate grudi, varate se! Postoje neke prirodne namirnice koje utiču na poboljšanje cirkulacije u tkivu dojke i samim tim utiču na prirodno povećanje grudi. Čičak je jedna od njih. Čaj od čička za grudi se koristi od davnina, a na njihovo povećanje utiče tako što povećava protok krvi u tkivu dojke. 

Čaj

Shutterstock

Čaj, Foto: Shutterstock