Hrana, salata, ručak, obrok, jelo
Shutterstock, ilustracija
Hrana, salata, ručak, obrok, jelo

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Jedno novo istraživanje pokazuje zašto su testenine dobar i zdrav izbor hrane i navodi pet osnovnih razloga za to:

1. Testeine su bogate hranljivim sastojcima – one su odličan izvor složenih ugljenih hidrata koje su primarno gorivo (kalorija) organizma. Primer je rasta koja može da obezbedi organizmu od 45% do 65% dnevnih kalorija. Takođ,e testenine sadrže gvožđe, folnu kiselinu i vitamin B.

PROČITAJTE JOŠ:

2. Testenine ne goje – podaci pokazuju da jedan tanjir kuvanih testenina sadrži oko 200 kalorija plus vitamine i minerale. Ta količina unosa ne goji već pomaže da se u slučajevima držanja dijete osećate sito. Dokaz za ovaj podatak je to da je u Italiji, koja je poznata po potrošnji testenina, indeks telesne mase (BMI) u 2016. godini u celokupnj populaciji bio među najnižim u Evropi.

3. Testenine daju energiju – kompleksni ugljeni hidrati poput testenina sadrže glukozu kao ključno gorivo za mozak i mišiće. Međutim, za razliku od drugih proizvoda gde se šećer brzo oslobodi iz organizma uz nestabilno oslobađanje energije, testenine obezbeđuju sporo i stabilno oslobađanje energije, a time i dužu sitost organizma.

4. Testenine mogu biti bez glutena – čak i osobe koje izbegavaju gluten mogu uživati u testenini. Tradicionalna testenina napravljena je od pšenice koja sadarži gluten. Međutim, danas postoje testenine bez glutena, uglavnom napravljene od belog ili smeđeg pirinča, kukuruza ili heljde koje su sigurne za osobe sa osetljivošću na gluten.

Kineske špagete

Profimedia

Foto: Profimedia

5. Testenina je biljna (vegeterijanska) ishrana – testenina je jednostavna hrana na bazi biljaka koja ima samo četiri sastojka (brašno, jaja, so i vodu) i jedna je od najmanje energetskih intenzivnih i komplikovanih namirnica za proizvodnju. Zbog njene jednostavnosti i načina pripreme često je na meniju vegeterijanske kuhinje. Takođe, testenina može biti još lepša i ukusnija jer je tolerantna na dodatke, bilo prelive, sosove i druge namirnice, što zavisi od mašte, mogućnosti i ukusa.

Na kraju, zaključak je da testenina može biti sastavni deo zdrave ishrane pa je zbog toga ne treba izbacivati.

 

Komentari (1)

bb king

16.12.2018 11:27

Testenina ne goji ali masni prelivi po testenini povecavaju obim struka.