Bol, jetra, stomak
Shutterstock
Konopljika, konopljika, biljka

Shutterstock

Konopljika, Foto: Shutterstock

Konopljika (Vitex agnus castus) u medicinskoj je upotrebi poznata od davnina. Već je Hipokrat napisao: „Ako krv teče iz utrobe, neka žena pije crno vino u kojem su se natapali listovi konopljike.“ Ginekološka upotreba konopljike zapisana je i u radovima Hipokratovih kolega – Plinija i Dioskorida.

Ovaj ženski lek magistarka farmacije Malči Rogoznica savetuje u terapiji raznih ženskih tegoba jer je siguran i prirodan.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Budući da nema veliku mogućnost upotrebe, i ja je u radu s pacijentima koristim na isti način kao i starogrčki mudraci. Savetujem njeno samostalno korišćenje ženama koje u menopauzi imaju problema sa čestim i izraženim valunzima, a u kombinaciji sa virkom – još jednom „ženskom“ biljkom – preporučujem je mladim ženama za ublažavanje predmenstrualnih tegoba.

Bol, jetra, stomak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Takođe, ovu antičku biljku često koristim i u tretmanu mioma, dobroćudnih tumora materice. Iako se još ne zna razlog njihovog nastanka, zna se da hormon estrogen pospešuje njihov rast pa je konopljika, kao delotvoran regulator lučenja estrogena, odličan izbor za ublažavanje ove zdravstvene tegobe. Možemo biti srećni što danas imamo na raspolaganju ova znanja i ovu biljku jer je u 18. i 19. veku upotreba konopljike pala u zaborav. Koristila se sporadično, kao zamena za hmelj u proizvodnji piva ili kao zamena za biber zbog njenog snažnog mirisa.

Njeno blagotvorno delovanje na ženske boljke ponovo je otkriveno tokom Drugog svetskog rata, kada su medicinari u Nemačkoj primetili da veliki broj žena zbog stresa ima problema sa nedostatkom laktacije. U potrazi za efikasnim rešenjem, naišli su na konopljiku, potvrdivši istraživanjima njeno delovanje. Rezultati ovih istraživanja naveli su i ostale naučnike širom sveta da detaljnije istraže kako ova biljka utiče na ženski hormonski sistem.

Tako danas znamo da konopljika ne sadrži nikakve hormone, odnosno ne deluje kao biljni estrogen, nego utiče na hipotalamus i hipofizu, male žlezde u mozgu koje regulišu sve ostale hormone.

Delujući na dopaminski sistem i neke opioidne receptore u mozgu, indirektno uspostavlja ravnotežu u stvaranju estrogena i progesterona. Uz to, inhibira lučenje prolaktina, hormona koji utiče na mlečne žlezde, a koji može biti povećan tokom ciklusa uzrokujući bol u dojkama, što je karakterističan sindrom PMS-a. Biološka aktivnost konopljike ne može se pripisati samo jednom dominant­nom hemijskom jedinjenju jer flavonoidi, eterična ulja i iridoidi koje sadrži deluju sinergijski. Moderna klinička istraživanja i upotreba ove grmolike biljke plavih cvetova pokazuju zavidne rezultate.