Raštan, biljka
shutterstock
Raštan, biljka

shutterstock

Raštan, biljka, Foto: shutterstock

Nakon obilja prazničnih namirnica, koje smo konzumirali, ali ćemo i konzumirati tokom narednih dana, sledi period za detoksikaciju organizma i laganije obroke.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba svakako je raštan, zeljasto mediteransko povrće koje nije ostalo zaboravljeno. A i zašto bi? Proglašeno je jednom od najzdravijih namirnica na svetu i dostupna je gotovo cele godine. Ipak, najtraženija je u ovim zimskim mesecima jer joj je ukus sada - najslađi.

Uz sve ove blagodati za ljudski organizam, raštan je i niskokalorična namirnica pa bi se svakako na našem meniju trebala naći znatno češće, 100 grama raštana sadrži samo 30 kalorija i bogata je vlaknima. Odličan je izbor za detoksikaciju organizma, posebno nakon praznika i kalorične hrane.

Osim za probavu, raštan je odličan saveznik i u borbi protiv mnogih bolesti. Smanjuje rizik od bolesti srca, poboljšava zdravlje očiju, jača kosti, obiluje folnom kiselinom pa se preporučuje i trudnicama.

Kuvajte je na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte je prekuvati kako ne bi izgubila važne nutrijente i postala gorka, a osim supe, variva i sl., možete pripremiti i sarmu s listovima raštana. Za ovo jelo birajte mlade listove.