Doručak, hrana, obroko, jelo
Shutterstock, ilustracija
Doručak, hrana, obroko, jelo

Shutterstock, ilustracija

Doručak, Foto: Shutterstock, ilustracija

Stručnjaci iz nemačkog centra za dijabetes u Dizeldorfu kažu da oko 30 posto ljudi širom sveta ne doručkuje, a upravo ta loša navika povećava šanse za pojavu dijabetesa tipa 2.

To objašnjavaju prehrambenim navikama kasnije tokom dana. Naime, oni koji ne pojedu ništa ujutro, skloniji su tome da više jedu tokom dana.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ranija istraživanja pokazala su ljudi s prekomernom težinom imaju običaj da preskoče doručak jer pogrešno veruju da će tako uneti manje kalorija u danu i biti mršaviji.

Poznato je da su previše debeli ljudi skloniji dijabetesu, ali skloniji su mu i oni koji su normalne težine, ali ne doručkuju, tvrde nemački stručnjaci koji su tokom istraživanja u obzir uzimali uticaj indeksa telesne mase (BMI).

Do tog zaključka su došli nakon analize podataka iz šest prethodnih studija koje su istraživale uticaj ishrane na dijabetes, a u kojima su im bili dostupni podaci od ukupno 96.175 ljudi.

"Oni koji propuštaju jutarnji obrok imaju tri puta veće šanse da će oboleti od dijabetesa tipa 2. Verujemo da ljudi koji propuste doručak jedu više tokom dana i tako unesu više kalorija. Oni, takođe, češće imaju obilnije ručkove, a to stvara veći nivo glukoze i insulina, što nije dobro za metabolizam i povećava rizik od dijabetesa tipa 2", ističe doktorka koja je vodila studiju, Sabrina Šlezinger.

Dodala je kako je najbolje ujutro pojesti obrok s većom količinom žitarica sa celim zrnom, a sa što manje crvenog mesa i šećera.

Doručak, hrana, obroko, jelo

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija