Vrat, bol u vratu
Profimedia
Vrat, bol u vratu

Profimedia

Vrat, bol u vratu, Foto: Profimedia

Štitna žlezda može da ima dramatičan uticaj na brojne telesne funkcije. Ako ste žena iznad 35 godina, šanse za poremećaj štitne žlezde, prema nekim procenama, više su od 30 posto.

OBRATITE PAŽNJU NA OVE ZNAKOVE:

Iscrpljeni ste

Osećaj iscrpljenosti može da bude povezan sa brojnim stanjima, ali postoji velika povezanost s hipotireozom, poremećajem koji je rezultat stavaranja premalo hormona štitne žlezde. Ako ste umorni čim se probudite, čak i nakon što ste celu noć kvalitetno spavali, to bi moglo da znači da vam štitnjača ne radi dovoljno dobro.

Osećate se bezvoljno

Osećaj tuge i bezvoljnosti može biti povezan sa simptomom hipotireoze. Hormon štitne žlezde može da ima uticaj na nivo "hormona sreće", serotonina, u mozgu.

Nervozni ste i nestrpljivi

Teskoba i "čudan osjećaj" može biti povezan s hipertireozom, kada štitna zlezda proizvodi previše hormona. Preplavljen hormonima vaš organizam ulazi u petu brzinu.

Apetit i ukus hrane su se promenili

Povećani apetit može bit znak hipertireoze, jer zbog previše hormona štinjače možete da osećate konstantnu glad.

Zbunjeni ste

To može da bude uzrok neispavanosti ili starenja, ali kognitivne funkcije mogu biti na udaru lošeg rada štitne žlezde. Kod previše hormona štitnjače možete imati poteškoće s koncentracijom, a premalo uzrokuje zaboravnost i "rupe" u sećanju. Žene to često pogrešno pripisuju menopauzi.

Lepršavi ste i uzbuđeni

Taj lepršavi osećaj koji imate možda je lupanje srca. Može vam se desiti da osećate kao da vam srce preskače otkucaje ili kuca prebrzo i prejako. 

Suva koža

Suva koža koja se ljušti može da bude znak hipotireoze. Promene u teksturi kože i izgledu povezani su s usporenim metabolizmom, što može da smanji znojenje. Koža s nedovoljno vlage brzo postane suva. Takođe, nokti postanu krhki i neravni.

Rad creva je nepredvidiv

Ljudi s hipotireozom ponekad se žale na konstipaciju. Poremećaj u proizvodnji hormona izaziva usporavanje probave. To je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze. S druge strane, preterana proizvodnja hormona štitnjače može da uzrokuje proliv ili češću stolicu.

Bolni ekstremiteti ili mišići

Ako imate iznenadne osećaje trnaca, utrnulosti ili bolove u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to bi mogao biti znak hipotireoze. Tokom vremena, premalo hormona štitnjače može da ošteti živce koji iz mozga i kičmene moždine šalju signale kroz telo. Rezultat su neobjašnjena probadanja i trnci.

Promukli ste i imate čudan osjećaj u vratu

Promene u glasu ili osećaj knedle u grlu povezani su sa poremećajem štitnjače. Dobro pogledajte vrat da vidite ima li znakova oticanja štitnjače.

Koristeći ručno ogledalo, gledajte grlo dok gutate vodu. Gledajte postoji li bilo kakva ispupčenja ili izbočine u području štitnjače, koja je ispod grkljana. Ako vidite bilo što sumnjivo, obratite se lekaru.

Poremećen san

Stalno vam se spava? Mogla bi biti hipotireoza. Lenja štitna žlezda usporava telesne funkcije.