Napravite kiselo mleko i jogurt
Shutterstock
Napravite kiselo mleko i jogurt

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu naučnici upozoravaju da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne sme zavaravati da konzumira zdravu namirnicu, prenosi BBC.

Pročitajte još:

Tim naučnika sa univerziteta Lids utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i sadržavali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.

Tek se prirodne ili grčke jogurte moglo svrstati u grupu napitaka s niskim udelom šećera. Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu BMJ Open najviše šećera sadrže tzv. jogurt deserti - prosečno 16,4 grama na 100 grama proizvoda. U toj kategoriji po udelu šećera su i proizvodi poput čokoladnog musa ili rožate koji ne sadrže jogurte, prenosi Hina.

Drugi po redu najslađi jogurti bili su "organski" s prosečno 13,1 grama na 100 grama proizvoda.

Dečji jogurti prosečno su sadržavali 10,8 grama na 100 grama proizvoda što odgovara količini od dve kocke šećera, utvrdilo je istraživanje.

Poređenja radi 100 grama prosečne gazirane kole sadrži 9 grama šećera.

U grupu jogurta s niskim sadržajem šećera, odnosno manje od pet grama šećera na sto grama proizvoda, ušlo je tek devet odsto jogurta.

"Mislim da će ljudi, uključujući roditelje, biti iznenađeni koliko je zapravo šećera u jogurtima", kaže vođa istraživanja Bernadete Mur.

"Moj je savet da kupite prirodni jogurt i pomešate ga s vašim vlastitim voćem", dodala je Mur.

Komentari (1)

Đoka Travolta

21.09.2018 19:18

Pravda za jogurt