Mleko šolja mleka
Shutterstock
Mleko šolja mleka

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bademi su neverovatno zdravi i pružaju brojne zdravstvene prednosti, jer su bogat izvor zdravih masti, proteina, flavonoida, antioksidanata i korisnih fenola.

Zbog toga se i njihovo uvođenje u redovnu ishranu pružiće puno prednosti i dosta energije našem telu. Međutim, iako ga mnogi od nas konzumiraju i veruju da je zdrav u svim svojim oblicima i proizvodima u kojima je glavni sastojak, to ipak nije tako. Mlečni proizvod na njegovoj bazi, bademovo mleko, nije baš tako zdrava namirnica kao što se misli.

Naime, industrijsko bademovo mleko sadrži u sebi više vode, zaslađivača i aditiva, nego samih badema. Verovali ili ne, ali prosečno litarsko pakovanje ovog mleka ima samo nekoliko badema!

Skorije istraživanje otkrilo je da u bademovom mleku jednog (najpoznatijeg) proizvođača sojinog, kokosovog i drugih specifičnih vrsta mleka ima svega 2 odsto badema, dok je ostatak mešavina zaslađivača, vode, dodatih vitamina A, E i D, kao i sredstva za zgušnjavanje pod nazivom karagenan.

To znači da bismo morali da popijemo više litara dnevno bademovog mleka kako bismo dobili potrebne hranljive materije. Ovakvo stanje objašnjava i niska količina kalorija koju ima bademovo mleko, jer čaša njega sadrži samo 30 kalorija, dok ta ista čaša sirovog badema ima oko 160 kalorija.

Naravno, sve ove činjenice se zbog profita industrije bademovog mleka taje od potrošača i sa njima se ne izlazi u javnost.

Među aditivima kojih ima mnogo u ovom mleku je opasno sredstvo za zgušnjavanje karagenan, za koje je ustanovljeno da izaziva zapaljenje digestivnog trakta.

Badem

Shutterstock

Badem, Foto: Shutterstock

Preporuka je, dakle, da se ova mešavina vode, aditiva, veštačkih zaslađivača i svega nekoliko badema izbegava u širokom luku, pa umesto toga je mnogo bolje napraviti bademovo mleko u sopstvenoj režiji. Na taj način u mogućnosti smo da dodamo sirove bademe po želji kako bismo ovom domaćem mleku dodali hranljive materije kojih nema u onom iz prodavnice, a izbegli štetne zaslađivače i aditive.

Priprema domaćeg bademovog mleka izuzetno je jednostavna. Sve što treba da uradimo je da preko noći ostavimo sirove bademe potopljene u vodi, pa ih izblendamo pomešane sa tri čaše vode ujutru. Mešavinu onda procediti kroz gazu, sipati je u teglu i držati u frižideru do 3 dana.

Ovako napravljeno domaće bademovo mleko je mnogo zdravije od komercijalnih varijanti. Po želji i ukusu, moguće je u ovo mleko dodati i cimet ili malo ekstrakta vanile.