Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis
Shutterstock
Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prema rečima nutricioniste Branke Mirković, beli luk kao prirodni antibiotik, citrusi koji sadrže obilje vitamina C, sveža ili tucana ljuta paprika zbog kapsaicina koji uništava bakterije, fermentisani mlečni proizvodi kao što su jogurt i kiselo mleko koji nas štite od stomačnih virusa, predstavljaju najbolji izbor u ovo hladno vreme.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

- Ono što treba izbegavati su slatkiši i masna hrana, jer šećeri i masnoće umanjuju imuno sistem. Domaća pileća supa obiluje cinkom i predstavlja prirodni antibiotik i zato je jedite što češće - savetuje nutricionista.

 

Belim lukom protiv virusa i bakterija - jedite sirovi beli luk kad možete u salati ili sa pečenom ribom. Delujte protivvirusno i antibakterijski. Naseckajte ga deset minuta pre jela jer će mu delovanje biti jače.

Cimet deluje antimikrobno - ukus i miris cimeta dolazi od spoja cinemaldehida koji čini oko 60 odsto ulja kore, a prepisuje mu se antimikrobno delovanje. Koristite u ishrani do kašičice dnevno.

Cimet začin

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zelenim čajem protiv upala - jedinjenja katehini iz čaja deluju antioksidativno, antikancerogeno i protivupalno. Preporučuje se najmanje šolja dnevno. Kad ga pripremate, držite se uputstva.

Đumbir i kurkuma za imunitet - idealni zimski začini su đumbir i kurkuma koji povoljno deluju na imunitet. Narendajte komadić đumbira veličine centimetra ili uzmite do pola kašičice kurkume dnevno.

Đumbir

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Uz semenke bundeve do vitamina E - za pravilan rad imunološkog sistema neophodnim se smatraju cink i vitamin E, zato navalite na semenke bundeve koje ih sadrže u izobilju.