Jogurt
shutterstock
Jogurt

shutterstock

Jogurt, Foto: shutterstock

Šta se dešava u našem organizmu kada konzumiramo probiotike, pokazali su nam istraživanja naučnika iz Izrale koji su detaljnom analizom proučili šta se tada dešava u stomaku.

Iako smatramo probiotike zdravim, rezultati su pokazali da nemaju veliki uticaj na naš organizam. 

Autor studije Eran Elinav kaže da je osnovni cilj ove studije bilo utvrđivanje i delovanje probiotika koje kupujemo u supermarketima na ljudski organizam.

Tim na naučnom institutu Vajzman je napravio sopstveni koktel probiotika koristeći 11 vrsta bakterija koje su prepoznate kao dobre bakterije, uključujući Lactobacillus and Bifidobacteriju.

Stomak, Bolovi, PMS, Menstruacija, Bešika, Jajnici

Shutterstock

Stomak, Foto: Shutterstock

Probiotik je pilo 25 zdravih dobrovoljaca tokom jednog meseca. Zatim su im uzeli uzorke s više mesta, od trbušne duplje do tankog i debelog creva.

Cilj im je bio da provere da li su se bakterije uspešno naselile i da li su dovele do nekakvih promena u aktivnostima creva.

U većini slučajeva su se bakterije kratko zadržale u probavnom sistemu pre nego što su ih "pregazili" naši sopstveni mikrobi. Doktor Eran Elinav kaže da je stoga pogrešno očekivati da će gotov probiotik jednako delovati na sve.

Elinav je istakao da bi probiotici u budućnosti trebalo da se prave prema potrebama individualnih pacijenata, jer je ovakvo njihovo konzumiranje potpuno beskorisno.

Rezultati, ove studije opisani su u časopisu "Cell".

Komentari (1)

Ila

09.09.2018 12:08

Još jedna od naručenih studija sa ciljem da ljudima što više treba raznoraznih lilulica umesto da im se organizam osnaži. Ko koristi probiotike uveče na prazan stomak 10 tak dana kad god je rovit sprečiće mnoga bespotrebna razboljevanja.