Limun, ulje, kora
Shutterstock
Limun, ulje, kora

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kada iscedimo limun, obično bacimo koru. A ne bi trebalo jer je ona bogatija nutrijentima od samog soka.

PROČITAJTE JOŠ:

Ulje, biljke, nega, koža

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naime, kora je puna vitamina A i C, zatim kalijuma, kalcijuma i vlakana, blagotvornih po naše mišiće, oči, nerve, srce, probavu.

Kalijum iz limunove kore opušta krvne sudove i pomaže smanjivanju hipertenzije. To doprinosi boljem radu srca.

Ona takođe imaju pozitivnu ulogu u održavanju normalne telesne težine, a dobar su saveznik u sprečavanju nastanka šećerne bolesti.

Kuhinja limun sok domaćica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Osim što deluje lekovito na organizam iznutra, pomaže i spoljnom upotrebom, odnosno mazanjem rana i kod akni.

Kada je reč o ranama dokazano je da antibakterijsko dejstvo ekstrakta limunove kore pomaže u zarastanju rana, što se kod osoba sa dijabetesom pokazalo i nakon pijenja ekstrakta citrusa, među kojima je bio i ekstrakt limuna.

Jedinjenja iz limunove kore sužavaju pore na koži, zbog čega se ova kora pokazala delotvornom u lečenju akni.

PROČITAJTE JOŠ: